14 mart. 2023 | 07:37

UE a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei. Până când sunt valabile

ULTIMA ORĂ
UE a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei. Până când sunt valabile

Uniunea Europeană a decis să prelungească sancţiunile împotriva Rusiei cu șase luni, pentru că a invadat Ucraina în dimineața de 24 februarie 2022, dar și din cauza anexării ilegale a Peninsulei Crimeea (2014).

Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei

Update 14 martie, ora 07.30. UE a prelungit până la 15 septembrie 2023 sancţiunile pe care le-a impus persoanelor şi entităţilor ruse pentru anexarea ilegală a Crimeei şi invazia totală din Ucraina, măsuri care-l includ şi pe preşedintele Vladimir Putin. Din 2014, blocul comunitar a sancţionat un total de 1.473 de persoane şi 205 entităţi, între care şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Știrea ințială: Sancţiunile, impuse atunci când președintele rus Vladimir Putin a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, au fost considerabil întărite după declanşarea războiului din Ucraina. Acestea au fost prelungite sistematic pentru perioade de şase luni, în cursul ultimilor opt ani.

Consiliul UE a hotărât, vineri, să prelungească, până la 31 iulie 2023, măsurile restrictive îndreptate împotriva anumitor sectoare ale economiei ruse. Aceste măsuri au fost introduse pentru prima dată în 2014, ca răspuns la acțiunile Rusiei care au destabilizat situația din Ucraina. Ele au fost extinse semnificativ din februarie 2022, din cauza agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Moscovei împotriva Kievului.

Ce vizează măsurile

În prezent, sancțiunile constau într-o gamă largă de măsuri sectoriale, inclusiv restricții la comerț, finanțe, tehnologie și bunuri cu dublă utilizare, industrie, transport și bunuri de lux. Acestea acoperă, de asemenea, interzicerea importului sau a transportului pe mare a țițeiului și a anumitor produse petroliere din Rusia către UE, deconectarea mai multor bănci ruse de la Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT) și suspendarea mai multor instituții de dezinformare susținute de Kremlin.

În total, de la declanșarea conflictului în februarie, Uniunea Europeană a impus Rusiei nouă serii de sancţiuni. Măsurile au afectat, cu precădere, principalele exporturi de petrol ale Rusiei, au tăiat băncile ruseşti de la sistemul de plată mondial Swift şi l-au vizat personal pe preşedintele Vladimir Putin.

Cea de-a zecea rundă de sancțiuni este în impas

Câteva ţări din Europa de Est au încercat, de această dată, să prelungească sancţiunile cu un an, pentru a menţine măsura o perioadă mai îndelungată, dar nu au avut câştig de cauză. Sancţiunile sunt decise în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE.

În prezent, Comisia Europeană lucrează la elaborarea de propuneri pentru un al 10-lea pachet de sancţiuni, dar devine din ce în ce mai dificil de ajuns la un acord între toate statele membre, recunosc oficialii europeni.

Ucraina a solicitat sancţionarea industriei ruse de rachete şi a sectorului energiei nucleare. Bruxelles ia în calcul să extindă măsurile la aliatul Moscovei, Belarus, folosit de Kremlin în lupta împotriva Kievului.

În decembrie 2022, Consiliul UE a aprobat, în cele din urmă, al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar acum, statele membre ale blocului comunitar lucrează la cea de-a 10-a rundă de măsuri, care ar trebui să intre în vigoare în februarie , cu ocazia aniversării invaziei ruse pe scară largă a Ucrainei.