27 ian. 2023 | 19:38

Consiliul de Securitate al Rusiei, convocat de Putin. Ce pregătește președintele țării

ULTIMA ORĂ
Consiliul de Securitate al Rusiei, convocat de Putin. Ce pregătește președintele țării

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a convocat, vineri, Consiliul de Securitate pentru a discuta despre pretențiile Rusiei de a extinde limitele platformei sale continentale din Oceanul Arctic. În 2021, Federația Rusă a solicitat ONU redefinirea platformei continentale din Oceanul Arctic, unde se crede că ar fi rezervoare importante de gaze naturale și petrol.

Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei

La acea vreme, Moscova își dorea jurisdicția asupra unei porțiunii mult mai mari din fundul oceanului, dar atât Canada, cât și Danemarca au pretenții similare. De asemenea, Norvegia, care a devenit principalul furnizor de gaze al UE, a anunțat că vrea să-și extindă explorările în platforma continentală.

În dreptul internațional, platforma continentală este definită ca o zonă cu ape puțin adânci, care mărginește țărmul unui stat. Aceasta este considerată parte a teritoriului statului respectiv, având dreptul de a exploata resursele naturale găsite acolo.

„Avem multe chestiuni importante de discutat, astăzi, colegi, atât legate de agenda internă, cât și de problema limitelor platformei continentale a Rusiei în Oceanul Arctic”, le-a transmis Putin membrilor Consiliului de Securitate, potrivit site-ului oficial al Kremlinului.

Cine participă la ședință

Kremlinul nu a oferit detalii suplimentare despre această ședință la care participă mai mulţi oficiali de rang înalt, inclusiv ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi Serghei Narîşkin, şeful serviciilor de informaţii externe.

Statele care au deschidere la Oceanul Arctic au devenit tot mai preocupate de ambiţiile Rusiei, de la începutul operațiunii militare în Ucraina. Moscova şi-a reînoit, în acest timp, infrastructura militară din regiune, iar alianța militară NATO a răspuns prin organizarea de exerciţii militare în zonă.

Ce s-a întâmplat astăzi

Coincidenţă sau nu, Consiliul de Securitate al Rusiei a fost convocat în ziua în care Norvegia a făcut primele sale estimări oficiale, după ce a anunţat că a descoperit o cantitate „substanţială” de metale şi minerale, de la cupru la metale de pământuri rare, pe fundul platformei sale continentale extinse.

„Dintre metalele găsite pe fundul mării în zona studiată, magneziul, niobiul, cobaltul şi mineralele de pământuri rare se regăsesc pe lista de minerale critice a Comisiei Europene”, a spus Direcţia Norvegiană a Petrolului (NPD), cea care a realizat studiul de estimare a resurselor.