25 ian. 2023 | 15:25

Interiorul Pâmântului, un mister: ce au descoperit cercetătorii, schimbă tot ce știai despre planeta noastră

ACTUALITATE
Interiorul Pâmântului, un mister: ce au descoperit cercetătorii, schimbă tot ce știai despre planeta noastră

Bila solidă învolburată din centrul nucleului interior al Pământului pare să se fi întrerupt recent și poate acum să se rotească în direcția opusă față de deceniile precedente, potrivit unui nou studiu.

O pereche de oameni de știință de la Universitatea Peking din China s-au uitat la mișcările interiorului misterios al Pământului, studiind datele despre undele seismice de la cutremure care au avut loc în miezul interior al Pământului.

Privind modificările acestor valuri, ei își pot face o idee despre ceea ce se întâmplă în straturile interioare ale Pământului, mult mai adânc decât poate atinge orice burghiu și instrument. Datele lor detaliază schimbarea undelor seismice de-a lungul mai multor decenii, începând cu înregistrările din Alaska de la începutul anilor 1960 până la înregistrările adunate în 2021.

Datele au arătat că părțile nucleului care anterior prezentau semne clare de variație au prezentat brusc schimbări foarte mici în jurul anului 2009, ceea ce spun ei sugerează că rotația nucleului interior s-a întrerupt.

Ei au observat, de asemenea, schimbări notabile în valurile care au început la începutul anilor 1970, care sugerează că această pauză a făcut parte dintr-o oscilație care are loc la fiecare șapte decenii sau cam așa ceva, când miezul interior se întoarce treptat în direcția opusă.

Funcționarea interioară a Pământului este o afacere misterioasă

Structura sa poate fi tăiată în patru straturi majore: crusta exterioară, apoi mantaua în mare parte solidă, urmată de miezul exterior din metal lichid și miezul interior final din fier și nichel.

Deoarece nucleul interior este separat de restul Pământului solid de nucleul exterior lichid, acesta poate porni o rotație diferită de suprafața Pământului. Sensul nucleului interior este guvernat de câmpul magnetic generat în miezul exterior de metal lichid, precum și de efectele gravitaționale ale mantalei.

Mulți cercetători au susținut anterior că stratul geologic interior al planetei se rotește alături de restul planetei la o viteză puțin mai rapidă decât suprafața, dar acum se crede că este mai puțin simplu.

Anul trecut, cercetările au sugerat că nucleul interior al Pământului oscilează, legănându-se ușor și învârtindu-se dintr-o direcție în alta într-un ciclu. Interesant este că au găsit câteva date neobișnuite de la începutul anilor 1970, la fel ca acest nou studiu.

Rezultatele au sugerat că nucleul interior s-a deplasat lent într-o direcție diferită între 1969 și 1971, sub-rotindu-se cel puțin o zecime de grad pe an, în comparație cu direcția în care s-a deplasat între 1971 și 1974.

„Din descoperirile noastre, putem vedea deplasări ale suprafeței Pământului în comparație cu nucleul său interior, așa cum au afirmat oamenii timp de 20 de ani”, a declarat  John E. Vidale, coautor al studiului. „Cu toate acestea, ultimele noastre observații arată că nucleul interior s-a rotit puțin mai lent între 1969-71 și apoi s-a mutat în cealaltă direcție din 1971-74”.

Mișcările ciudate ale nucleului Pământului ar putea părea foarte îndepărtate de noi, dar comportamentul său are de fapt o influență asupra vieții de deasupra suprafeței.

Miezul Pământului, în special nucleul său exterior, influențează câmpul magnetic al planetei. De când Polul Nord Magnetic a fost documentat științific pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea, el a rătăcit aproximativ 2.250 de kilometri prin porțiunile superioare ale emisferei nordice din Canada spre Siberia.

Între 1990 și 2005, rata acestei mișcări a accelerat de la mai puțin de 15 kilometri pe an la aproximativ 50 până la 60 de kilometri pe an. Este probabil ca acest flux să fie efectul a două „bloburi” magnetice de material topit în interiorul planetei, provocând o schimbare titanică a câmpului său magnetic.