25 ian. 2023 | 08:21

Vestea zilei despre pensiile din România: ce se întâmplă cu fondurile de pensii private, banii economisiți de români

ACTUALITATE
Vestea zilei despre pensiile din România: ce se întâmplă cu fondurile de pensii private, banii economisiți de români

În această săptămână, sistemul de pensii private, format din Pilonul II și Pilonul III trece de pragul de 100 de miliarde de lei în active. Valoarea este foarte importantă pentru că reprezintă un maxim istoric de la fondarea acestuia în 2008.

Din prisma activelor din spate, pensiile private au ajuns la un maxim record. Acest lucru s-a întâmplat în luna decembrie a anului trecut, dar abia acum au fost făcute publice datele de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Defalcate, activele fondurilor de pensii Pilon II însumau 96,4 miliarde de lei, în timp ce cele facultate, Pilon III, au ajuns la o sumă de 3,6 miliarde de lei, pentru un total de 100,052 miliarde de lei. Este pentru prima oară în istorie când este depășit pragul de 100 de miliarde, din 2008 și până în prezent.

Ce se întâmplă economiile românilor din fondurile de pensii private

Pentru comparație cu performanțele de mai sus, în noiembrie 2022, valoarea totală a activelor, Pilonul II și Pilonul III, erau de 99,2 miliarde de lei. În iunie același an, discutam de 90,6 miliarde de lei, iar în decembrie 2021, valoarea totală gravita în jurul a 93 miliarde de lei. În pofida unui an 2022 extrem de dificil pentru investitori, cu scăderi majore pe titluri de stat şi pe piaţa de capital, pensiile private au ajuns prin prisma activelor la un maxim istoric record.

În anul 2022, viramentele românilor la fondurile de pensii private au fost de aproximativ 11 miliarde de lei, activele din spatele Pilonul II de pensii private obligatorii au sărit de la 89 miliarde de lei, la 96,4 miliarde de lei.

Conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pornind de la calculele Asociației Pensiilor Administrate Privat (APAPR), randamentul mediu anual al Pilonul II este de 7,16% de la lansare și până în prezent, cu mult peste media inflației anuale din aceeași perioadă, de aproximativ 4,19%. În 2022, fondurile au închis pe minus comparativ cu inflația pentru prima oară de la înființare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele