24 ian. 2023 | 07:33

Josep Borrell, după aprobarea unui nou ajutor UE pentru Kiev: „Ucraina trebuie să câştige acest război”. La ce sumă s-a ajuns până acum

ULTIMA ORĂ
Josep Borrell, după aprobarea unui nou ajutor UE pentru Kiev: „Ucraina trebuie să câştige acest război”. La ce sumă s-a ajuns până acum

Uniunea Europeană a ratificat luni un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 500 de milioane de euro, au declarat surse, în timp ce Berlinul se confruntă cu o presiune mai mare în legătură cu cererile Kievului de a-i furniza tancuri Leopard fabricate în Germania.

Ucraina primește un nou ajutor UE

Update 24 ianuarie, ora 07.30. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a spus după aprobarea sprijinului militar de 500 de milioane de euro pentru Kiev că Ucraina „trebuie să câştige acest război”, iar statele membre ale UE o vor sprijini atâta timp cât este nevoie.

„Vom continua să sprijinim Ucraina în cel mai bun mod posibil, Ucraina trebuie să câştige acest război. I-am transmis ministrului de Externe, Dmitro Kuleba, că vom susţine Ucraina atât timp cât va fi necesar. Rusia continuă atacurile barbare, sistematice asupra populaţiei şi infrastructurii civile din Ucraina şi se plasează astfel de partea greşită, încălcând legile umanitare internaţionale”, a declarat înaltul demnitar european.

Astfel, susţinerea militară, financiară şi umanitară din partea UE pentru Ucraina ajunge la 49 de miliarde de euro.

Știrea inițială: Acordul privind cea de-a șaptea tranșă de ajutor a fost încheiat în timp ce cei 27 de miniștri de externe ai UE s-au reunit la Bruxelles, după ce săptămâna trecută țările occidentale nu au reușit să ajungă la un acord privind trimiterea de tancuri de luptă Ucrainei – dar au promis un sprijin de miliarde de euro.

Pachetul de 500 de milioane de euro (542 de milioane de dolari) a fost aprobat împreună cu alte 45 de milioane pentru „echipamente neletale” pentru misiunea de pregătire militară a UE pentru Ucraina, a declarat un diplomat UE. Alte două surse care au urmărit discuțiile cu ușile închise ale miniștrilor au confirmat acest lucru.

Tancurile germane Leopard, folosite de armatele din întreaga Europă, sunt considerate în general ca fiind cele mai potrivite pentru Ucraina, dar Berlinul trebuie să autorizeze vânzarea lor și încă nu a făcut acest lucru.

Polonia a declarat luni că ar putea trimite aceste tancuri ca parte a unei coaliții de țări.

La sosirea la reuniunea de la Bruxelles, ministrul german de externe Annalena Baerbock a refuzat să dezvolte comentariile de duminică, când a declarat că Berlinul nu va sta în calea Poloniei.

Ea a declarat că este important să „facem tot ce putem pentru a apăra Ucraina”.

Scholz: Occidentul să evite mișcările bruște

Partidul social-democrat de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz susține că Occidentul ar trebui să evite mișcările bruște care ar putea duce la escaladarea războiului. Dar mai mulți aliați resping această poziție, spunând că Rusia este deja pe deplin angajată în asaltul său de 11 luni asupra Ucrainei.

„În acest moment nu există argumente bune pentru care să nu poată fi furnizate tancuri de luptă”, a declarat ministrul leton de externe Edgars Rinkevics. „Argumentul escaladării nu funcționează, pentru că Rusia continuă escaladarea”.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat că tancurile nu ar trebui să mai fie reținute încă o zi, în timp ce ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu a declarat că Germania, ca „motor al Europei”, are o responsabilitate deosebită de a ajuta Ucraina. Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a declarat că Rusia ar putea câștiga războiul dacă europenii „nu ajută Ucraina cu ceea ce are nevoie acum”.

Se așteaptă ca miniștrii să discute – dar nu să ajungă la o decizie – despre utilizarea activelor rusești înghețate în Europa pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, precum și despre al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va intra în vigoare luna viitoare.

Ungaria a aprobat tranșa de 500 de milioane de euro, dar și-a semnalat opoziția față de mai multe sancțiuni, mai ales dacă acestea ar urma să restricționeze cooperarea Budapestei cu Moscova în domeniul energiei nucleare.

„Toate deciziile care ar putea prelungi războiul sau ar putea duce la o potențială escaladare sunt împotriva intereselor noastre”, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

„S-a dovedit că sancțiunile conduc Europa pe o stradă fără ieșire”.