Consiliul UE trage un semnal de alarmă: Olanda nu aplică legislația Schengen. Nereguli grave depistate
Preşedintele PMP (Partidul Mișcarea Populară), Eugen Tomac, susține că sunt documente oficiale ale Consiliul Uniunii Europene care demonstrează că Olanda nu aplică legislaţia Schengen. Potrivit europarlamentarului român, Țările de Jos sunt acuzate de „deficienţe grave” privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor.
Răsturnare mare de situație! Olanda este acuzată că nu aplică legislația Schengen
„Consiliul UE: Olanda nu aplică legislația Schengen. În mod ironic, şi cel de-al doilea stat care s-a împotrivit, de-a lungul timpului, intrării României în Schengen are mari deficienţe în ceea ce priveşte implementarea legislaţiei Schengen. Sunt date oficiale, prezentate în două documente ale Consiliului UE.
În primul, Olanda este acuzată de deficienţe „grave” privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor. În acest sens, Olandei i se face practic un instructaj oficial privind modul în care ar trebui să-şi reorganizeze întregul sistem consular pentru a nu vulnerabiliza spaţiul Schengen. Sunt formulate, prin urmare, 25 de propuneri pe care aceasta trebuie să le implementeze de îndată”, a anunțat Eugen Tomac pe Facebook.
Dezvăluiri făcute de europarlamentarul român Eugen Tomac
Liderul PMP mai afirmă că al doilea document al Consiliului UE cuprinde deficienţe identificate pe baza unui Raport din 2021 despre implementarea legislaţiei Schengen de către Olanda.
„Astfel, Olanda este obligată să implementeze o serie de modificări legislative pentru o aplicare uniformă a Directivei privind returnarea în conformitate cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a explicat Tomac.
Documentele trebuie folosite la negocierile de aderare
De asemenea, europarlamentarul român notează că aceste două documente ale Consiliului UE „pot şi trebuie să fie folosite de autorităţile române şi cele bulgare în negocierile de săptămâna viitoare din Suedia”.
„Bineînţeles, nu pot să nu apreciez decizia politică a Olandei de a susţine în prezent aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Nu putem uita însă că, timp de 11 ani, ne-a fost îngrădit acest drept în mod nejustificat de către o ţară care astăzi este „certată” pentru deficienţe grave ce ţin chiar de protejarea spaţiului Schengen (…)”, a punctat președintele PMP.
Când intră România și Bulgaria în Schengen
Săptămâna trecută, Lars Danielsson, reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, a remarcat că admiterea Bulgariei și a României în spațiul Schengen depinde, în primul rând, de părțile implicate, indicând Austria și Țările de Jos, care s-au opus propunerii acestor două țări est-europene de a deveni membre ale zonei de circulație liberă.
Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la începutul anului 2023, a mărturisit că Bulgaria și România vor deveni membre Schengen odată ce Austria și Olanda vor da undă verde, ceea ce ar putea indica ajungerea la un acord privind migrația,