Ce a făcut Belarus pentru Putin în războiul cu Ucraina. Lukașenko a recunoscut totul
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, susține că a oferit tot sprijinul pe care l-a promis Moscovei în campania militară rusă din Ucraina, pentru care autorităţile de la Minsk au pus la dispoziţie teritoriul ţării pentru trupele şi logistica Rusiei. Totodată, aliatul lui Vladimir Putin a mărturisit de ce este surprins de Kiev.
Lukașenko rupe tăcerea despre ajutorul oferit Rusiei în confruntarea cu Ucraina
Alexander Lukașenko, autoproclamatul președinte al Belarusului, a declarat că Ucraina „îl surprinde plăcut” pentru că nu se angajează în nicio provocare împotriva țării sale, deși „este împinsă activ” de către Occident.
„Tot ceea ce am promis, tot ceea ce are nevoie Rusia în această perioadă complexă, nu doar pentru Rusia, ci şi pentru noi, pentru Rusia şi Belarus, facem”, i-a spus, joi, Lukaşenko ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-o reuniune desfăşurată la Minsk.
Aliatul lui Putin spune că este „plăcut surprins” de Kiev
Liderul de la Minsk a subliniat că cea mai mare preocupare a sa este securitatea Belarusului și a Rusiei: „Dumneavoastră ştiţi care sunt intenţiile vecinilor noştri occidentali. (…) Ei încearcă să folosească şi Ucraina împotriva Belarus”. Totodată, Aleksandr Lukaşenko s-a arătat bucuros și surprins plăcut că partea ucraineană „nu dă curs acestor abordări”.
„Astăzi, securitatea nu este importantă doar pentru noi. Știți, planurile vecinilor noștri occidentali, nu numai ale Ucrainei. De asemenea, încearcă să folosească Ucraina împotriva Belarusului. Dar ceea ce mă uimește și mă surprinde plăcut este că Ucraina nu urmărește nicio provocare împotriva Belarusului, deși este împinsă activ de vecinii noștri occidentali, știți de cine”, a punctat şeful statului belarus.
Liderul de la Minsk vorbește despre pace
Potrivit lui Lukaşenko, în contactele cu Occidentul, Belarus a afirmat despre Federația Rusă că nu a fost nicicând împotriva păcii: „Să ajungem la o înţelegere. Suntem dispuşi să participăm. Nu trebuie să vă îndoiţi. Dacă putem face ceva, şi ştiţi că putem, spuneţi-ne sincer. Vom lucra împreună, cot la cot”.
În repetate rânduri, autorităţile de la Kiev au acuzat Belarusul că este complicele Moscovei, având în vedere că, la începutul invaziei (24 februarie 2022), trupele ruse au pătruns în Ucraina inclusiv de pe teritoriul belarus.
La ora actuală, comandamentul militar ucrainean exclude o nouă ofensivă a președintelui Vladimir Putin dinspre Belarus, deși Rusia menţine acolo un contingent de circa 10.000 de militari şi armament greu, de la tancuri, artilerie de calibru mare, la rachete şi avioane.
La 1 ianuarie, Aleksandr Lukașenko, care a devenit complice al Federației Ruse în agresiunea împotriva Ucrainei, a semnat primul decret de Anul Nou prin care 2023 este declarat „anul păcii”.