Cum ne-ar putea ajuta inteligența artificială să scăpăm de o nouă pandemie: focarele, depistate din timp cu AI
Oamenii de știință din Statele Unite au dezvoltat un algoritm de învățare automată care poate prezice o creștere a cazurilor de COVID-19 la nivel local și regional.
Un astfel de instrument ar putea avea un impact puternic în ceea ce privește protejarea oamenilor și ar putea permite sistemelor de sănătate să se pregătească cu până la șase săptămâni înainte de un focar.
Pentru a atinge acest nivel de predicție, echipa a furnizat algoritmului de învățare automată date despre activitatea COVID-19 în 97 de regiuni din SUA, precum și termeni de căutare folosiți pe Google, tweet-uri, căutări tehnice venite de la profesioniști, dar și alte informații relevante, în context.
Inteligența artificială ar putea prezice cu șase săptămâni înainte formarea unui focar
„Încercăm să identificăm schimbări în comportamentul uman care pot fi prezise pe baza schimbărilor tiparelor de transmitere A COVID-19”, a declarat profesorul Mauricio Santillana, de la Harvard Medical School, pentru IFLScience.
„Dacă vrem să răspundem în timp real la focarele care urmează să apară, vrem ca acele modele să fie foarte precise în acele momente în care lucrurile se schimbă”, a explicat, de asemenea, Santillana, pentru sursa citată anterior.
Această abordare a reușit să identifice 87% dintre focare în datele colectate în perioada ianuarie 2020-ianuarie 2022. În comparație cu abordarea standard, inteligența artificială ar putea prezice focare într-un interval de timp similar sau cu până la șase săptămâni înainte.
Totuși, sistemul are limitări atunci când vine vorba despre localități rurale mici, mai ales acolo unde nu se utilizează atât de des internetul.
Santillana a explicat că o astfel de abordare ar putea fi folosită pentru a proteja persoanele vulnerabile și pentru a aloca mai bine resursele medicale.
Rămâne, totuși, de văzut, cât se va ține cont de această tehnologie capabilă să prezică anumite dezastre pandemice, de vreme ce mulți oameni încă se declară sceptici în ceea ce privește capacitatea unui sistem de inteligență artificială de a emite ipoteze realiste.