Informația dimineții pentru sute de mii de pensionari: se dau banii înapoi în România
În 2022 și în ianuarie 2023, un număr impresionant de pensionari din România a plătit la stat o sumă generoasă de bani în mod ilegal. Acei bani trebuie returnați românilor, iar dacă totul merge bine, acest lucru ar trebui să se întâmple destul de repede.
După ce Curtea Constituțională a României a stabilit că este neconstituțională impunerea plății de CAS de către românii cu pensii mai mari de 4000 de lei printr-o ordonanță de urgență, autoritățile române trebuie să găsească o soluție de returnare a banilor reținuți ilegal. Partea proastă este că au fost reținuți pentru mai bine de un an, deci sumele la care s-a ajuns sunt destul de generoase. Partea bună este că se lucrează la o soluție.
Se dau înapoi banii reținuți din pensii
Secretariatul General al Guvernului SSD a insistat la finalul zilei de ieri pe faptul că problema banilor reținuți ilegal de la pensionari ar trebui soluționată cât mai repede printr-o ordonanță de urgență. În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, instituția a explicat printr-un comunicat că oameni vor da statul român în judecată pentru recuperarea banilor, iar activitatea instanțelor va ajunge să fie blocată pentru o perioadă de timp îndelungată, având în vedere numărul foarte mare de persoane afectate.
„Este previzibil faptul că reclamanții care au solicitat restituirea sumelor reţinute din pensie cu titlu de CAS, începând cu luna ianuarie 2022 și până la momentul încetării reținerii, vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile, indiferent care vor fi apărările formulate în aceste dosare pentru Guvernul României.
Doctrina și practica judecătorească s-au pronunțat în situații similare în sensul că nu pot fi menținute efectele nelegale ale unui act normativ declarat neconstituțional, plecând de la premiza că orice act emis în temeiul unei dispoziţii legale care aduce atingere valorilor şi principiilor constituționale este la rândul lui neconstituţional (quod nullum est, nullum producit effectum). De altfel, trebuie observat că prin art. 9 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 a fost creat cadrul legal în vigoare pentru învestirea instanţelor de contencios administrativ cu acţiuni formulate împotriva ordonanţelor guvernului”, a transmis Secretariatul General al Guvernului (SGG).
„Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul României ar putea să reglementeze efectele Deciziei Curţii Constituționale nr. 650/2022, printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informaţii.
În acest context, menționăm că într-o situație similară a fost adoptată OUG 17/2012 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate. Apreciem că se impune adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanțe de urgență care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reţinute în temeiul OUG 130/2021 cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”, a explicat SGG.
În teorie, există deja o promisiune din partea ministrului Marius Budăi că se va rezolva în februarie situația fondurilor reținute ilegal de la pensionari. Din păcate, nu este clar la ce soluție s-a gândit oficialul.