20 ian. 2023 | 14:55

Petrecerea care nu s-a întâmplat niciodată, deși toată lumea crede că a fost reală: adevărul din spatele acestor fotografii virale

ACTUALITATE
Petrecerea care nu s-a întâmplat niciodată, deși toată lumea crede că a fost reală: adevărul din spatele acestor fotografii virale

Aceste fotografii, realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, au generat „oameni” și au inventat o petrecerede la zero. Evident, ele pot părea ciudat de realiste, mai ales pentru cineva care le privește superficial.

Dezvoltatorul Miles Zimmerman a devenit viral recent după ce a postat mai multe imagini generate de inteligența artificială ce păreau a fi fotografii ale diferitelor persoane aflate la o petrecere, într-o casă.

Imaginile au fost create folosind Midjourney și au strâns mai bine de 29,3 milioane de vizualizări pe Twitter.

petrecerea-care-nu-s-a-intamplat-niciodata-fotografii-generate-inteligenta-artificiala-ai

Fotografii realizate de inteligența artificială – Midjourney

„Midjourney devine îngrijorător de puternic – niciuna dintre aceste fotografii nu este reală și niciunul dintre oamenii din ele nu există”, a scris Zimmerman.

Dezvoltatorul a împărtășit câteva imagini în care putem vedea câteva femei, precum și un grup de bărbați care dau noroc cu ceea ce se bănuiește a fi alcool.

Cu toate acestea, chiar dacă imaginile par realiste la o privire superficială, utilizatorii rețelelor de socializare au reușit să găsească câteva semne clare că „fotografiile” au fost generate de un AI, de fapt.

petrecerea-care-nu-s-a-intamplat-niciodata-fotografii-generate-inteligenta-artificiala-ai

Fotografii realizate de inteligența artificială – Midjourney

Indiciile au constat în numărul excesiv de degete de la mâna unei persoane, de prea mulți dinți, tatuaje cu aspect mucegăit și mâini care cresc din șoldurile altei persoane.

Într-o imagine, în care putem vedea două femei ținând în mână ceea ce seamănă cu o cameră Polaroid, femeia care face fotografia are mai mult de cinci degete la o mână, precum și o claviculă „de rezervă”.

„Destul de curând, singura modalitate de a ne da seama va fi să numărăm degetele”, comentează un utilizator, ca răspuns la postarea lui Zimmerman. „5 și este real, 6 este discutabil, 7 și este, cu siguranță, generat de AI”.

petrecerea-care-nu-s-a-intamplat-niciodata-fotografii-generate-inteligenta-artificiala-ai

Fotografii realizate de inteligența artificială – Midjourney

În același thread de Twitter, Zimmerman a postat un al doilea set de imagini create de Midjourney, care înfățișează un grup de bărbați la petrecere.

El a menționat că generatorul AI pare a fi părtinitor: „Trebuia să fiu specific pentru a obține oameni cu aspect masculin – și chiar și atunci, variația a fost o provocare”.

Într-o altă fotografie, un bărbat care poartă o cămașa albastră pare să aibă, la rândul său, mai multe degete decât ar trebui.

Mai bine de 90% din contentul din mediul online ar putea fi generat de inteligența artificială până în 2025

Un expert în domeniu este de părere că 90% din conținutul online ar putea fi generat de inteligența artificială până în anul 2025.

Într-un interviu pentru Yahoo Finance Live, autoarea Nina Shick a susținut că inteligența artificială generativă, cum ar fi DALL-E și ChatGPT, de la Open AI, ar putea schimba complet modul în care este dezvoltat conținutul digital în următorii trei ani.

„Cred că am putea ajunge la 90% din conținutul online generat de AI până în 2025, așa că această tehnologie este exponențială”, este de părere Schick, care este consilier și expert în inteligență artificială generativă.

„Cred că majoritatea conținutului digital va începe să fie produs de AI. Vedeți ChatGPT… însă există o mulțime de alte platforme și aplicații care apar”, a mai spus aceasta.

Schick a declarat, de asemenea, că aplicațiile care folosesc inteligență artificială „au ieșit în prim-plan în ultimii doi ani ”. Mai mult, acestea vor lua amploare în următorul an, pe măsură ce se antrenează și învață.

„Ritmul de accelerare este atât de uimitor încât aceste instrumente ne șochează și ne uimesc. Vor părea destul de ciudate până la sfârșitul anului 2023, deoarece capacitățile vor crește semnificativ”, a mai spus ea.

„ChatGPT a captat cu adevărat imaginația publicului într-un mod extrem de convingător, dar cred că, în câteva luni, ChatGPT va fi văzut ca un alt instrument normal”, adaugă ea.

Pe măsură ce tehnologia continuă să crească în popularitate, a reprezentat, de asemenea, subiectul a două procese, deoarece o serie de fotografi și artiștii au acuzat generatoarele de text-to-image că le folosesc imaginile fără consimțământ.

Un grup de artiști a intentat un proces colectiv împotriva generatooarelor de imagini AI Stable Diffusion și Midjourney, acuzându-i că reprezintă „un instrument de colaj al secolului XXI care remixează lucrările cu drepturi de autor”.

Între timp, Getty Images a lansat, la rândul său, acțiuni legale împotriva creatorilor Stable Diffusion, susținând că generatorul de imagini AI a încălcat drepturile de autor.

Inevitabilele procese pe tema drepturilor de autor

După cum povesteam anterior, un grup de artiști a intentat un proces colectiv împotriva generatorilor de imagini AI Stable Diffusion și Midjourney.

Înpremieră mondială, trei artiști, Sarah Andersen, Kelly McKernan și Karloa Otiz, reprezentați de Matthew Butterick și Joseph Saveryi Law Firm, au dat în judecată Stability AI, dezvoltatorul Stability Diffusion, DeviantArt, care a dezvoltat generatorul de artă AI DreamUp și Midjourney, fondat de David Holz.

Butterick, avocat și tipograf, a înființat și un site web dedicat procesului cu pricina.

„Astăzi, facem încă un pas spre a face AI echitabil și etic pentru toată lumea”, a scris el.

El acuză generatoarele de imagini cu inteligență artificială că reprezintă „un instrument de colaj din secolul 21 care remixează lucrările cu drepturi de autor ale milioanelor de artiști, ca să fie folosite ca date de antrenament”.

Una dintre reclamante, Karla Oritz, a folosit Twitter pentru a explica mai multe despre controversatul proces.

„Pe măsură ce am aflat informații despre modul în care se practică modelele media AI profund exploatate, mi-am dat seama că nu există niciun precedent legal care să stabilească acest lucru. Să schimbăm asta!”.

„Sunt mândră că sunt unul dintre reclamanții numiți pentru această acțiune colectivă. Sunt mândra că fac asta cu colegii mei, că vom oferi o voce pentru mii de artiști afectați. Sunt mândra că luptăm pentru drepturile noastre, nu doar în sfera publică, ci și în instanțe”, a completat Oritz.

Pentru a genera imagini, sintetizatoarele de imagini sunt instruite pe fotografii și opere de artă de către creatori umani. Consimțământul nu este obținut de la artiști, însă.

După cum a menționat și The Verge, dacă aceste programe încalcă, sau nu, legea drepturilor de autor este o întrebare complexă la care trebuie să se răspundă în instanță.

Reclamanții susțin că Stable Diffusion „stochează copii comprimate ale imaginilor folosite la antrenament care, la rândul lor, sunt recombinate pentru a da naștere unor noi imagini”.

Totuși, trebuie menționat că acest lucru nu este complet adevărat: generatoarele de imagini AI nu stochează imagini, ci colectează modele matematice pe care le utilizează pentru a crea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele