Von der Leyen, la Davos: „Europa a fost unită atunci când a contat cel mai mult”
„Europa a fost unită atunci când a contat cel mai mult”, a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs special la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, marți dimineață.
Von der Leyen, discurs la Davos
În cuvântul său de deschidere, președintele Comisiei Europene a lăudat poporul ucrainean pentru „curajul moral și fizic” de care a dat dovadă în contextul invaziei continue a Rusiei în Ucraina.
„În acest ultim an, țara dumneavoastră a emoționat lumea și a inspirat întreaga Europă. Și vă pot asigura că Europa va fi întotdeauna alături de voi”, a declarat von der Leyen.
Președintele a reiterat, de asemenea, anunțul făcut luni de Comisia Europeană, care a anunțat că oferă un sprijin financiar de 3 miliarde de euro, care va face parte dintr-un pachet de sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023. Această sumă va contribui la susținerea spitalelor și a școlilor, precum și la plata salariilor și a pensiilor.
Zeci de sesiuni de marți vor aborda subiecte atât de diverse precum paritatea între sexe, revenirea industriei prelucrătoare, tranziția ecologică, eforturile de eradicare a tuberculozei și intersecția dintre alimentație, apă și energie, cu participarea actorului Idris Elba. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepremierul chinez Liu He vor lua cuvântul.
Von der Leyen denunță „încercările agresive de a atrage capacitățile noastre industriale în China sau în altă parte”
„China a făcut din stimularea inovației și a producției de tehnologii curate o prioritate-cheie în planul său cincinal. Ea domină producția mondială în sectoare precum vehiculele electrice sau panourile solare, care sunt esențiale pentru tranziție”, a declarat von der Leyen.
„Dar concurența pe net-zero trebuie să se bazeze pe condiții de concurență echitabile. China a încurajat în mod deschis companiile mari consumatoare de energie din Europa și din alte părți să își relocheze toată sau o parte din producție”, a mai spus ea.
Președintele Comisiei a avertizat că, deși Beijingul promite costuri scăzute ale forței de muncă și energie ieftină, își subvenționează puternic industria și restricționează accesul la piața sa pentru companiile din UE.
Cu toate acestea, von der Leyen a adăugat că Europa va trebui în continuare să lucreze și să facă comerț cu China, dar prioritatea trebuie să fie „reducerea riscurilor mai degrabă decât decuplarea”.
„Acest lucru înseamnă să folosim toate instrumentele noastre pentru a face față practicilor neloiale – inclusiv noul regulament privind subvențiile străine. Nu vom ezita să deschidem anchete dacă vom considera că achizițiile noastre sau alte piețe sunt denaturate de astfel de subvenții”, a declarat ea.
Într-un tweet, președintele a declarat: „drumul către net-zero va fi cea mai mare transformare a timpurilor noastre. Europa are ceea ce este necesar – talent, cercetători, capacitate industrială”.