17 ian. 2023 | 14:37

Putin face „schimbări majore” în a doua armată a lumii. Tactica Rusiei pentru următoarele luni

ULTIMA ORĂ
Putin face „schimbări majore” în a doua armată a lumii. Tactica Rusiei pentru următoarele luni

Federația Rusă, considerată a doua forță militară din lume, a transmis, marți, 17 ianuarie, că va face „schimbări majore” în armata sa, în perioada 2023-2026. Totodată, Moscova a promis să își reorganizeze structura militară după luni de eșecuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Anunțul a fost făcut în ziua în care ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a pretins că a vizitat militarii de pe front, fără să precizeze locația exactă.

A doua armată a lumii va trece prin „schimbări majore”

Pe lângă reformele administrative, Rusia va consolida capacitățile de luptă ale forțelor sale navale, aerospațiale și de rachete strategice: „Doar prin consolidarea structurilor cheie ale forțelor armate este posibilă garantarea securității militare a statului și protejarea noilor entități și instalații critice ale Federației Ruse”.

În 2023, țara condusă de Vladimir Putin continuă să fie a doua armată a lumii în topul Global Firepower, în baza PowerIndex, care ține cont de 50 de factori, precum aparatura militară sau numărul trupelor.

De ce Rusia ia aceste măsuri

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, schimbările sunt necesare din cauza „războiului prin procură” dus în Ucraina de către Occident, care a trimis armament greu Kievului.

Confruntat cu critici interne dure pentru eșecul demersului de a prelua controlul asupra unor suprafețe mari din Ucraina, ministrul Șoigu a promis că își va mări personalul militar la 1,5 milioane de oameni.

Putin are o nouă tactică pentru războiul din Ucraina

Institutul pentru Studiul Războiului notează că, în următoarele șase luni, rușii vor încerca să oprească valul de succese al forțelor ucrainene pe front și se vor concentra pe preluarea inițiativei. Analiștii ISW scot în evidență și că, după 11 luni de invazie pe scară largă, Moscova nu a reușit să-și atingă niciunul dintre obiectivele operaționale. Chiar și așa, Putin nu întrevede oprirea conflictului.

„Trupele ruse nu au reușit să cucerească Kievul, precum și regiunile Donețk și Lugansk, să-și mențină cuceririle în regiunea Harkov sau în orașul strategic Herson. Campania rusă de atacuri cu rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei nu a provocat consecințe operaționale semnificative sau demoralizarea asupra societății ucrainene, pe care Kremlinul probabil a căutat-o, arată raportul ISW.

Think tank-ul american susține că, deși Putin nu renunță la război, liderul rus schimbă fundamental aspecte ale abordării sale față de invazie, aplicând mai multe direcții noi de efort. Există indicii care confirmă că președintele Rusiei își intensifică efoturile pentru a aduna noi forțe pe termen scurt, cât și pe termen lung, care să continue ostilitățile.