17 ian. 2023 | 15:25

Studiul pe care trebuie să-l citești: de ce este bine să nu sari peste mese

ACTUALITATE
Studiul pe care trebuie să-l citești: de ce este bine să nu sari peste mese

În agitația existenței moderne, poate fi prea ușor să sari peste o masă sau două.

S-ar putea chiar să o faci în mod deliberat.

Un nou studiu sugerează că lipsa uneia dintre cele trei mese standard pe zi ar putea avea un dezavantaj serios.

Într-un studiu efectuat pe 24.011 adulți din SUA de peste 40 de ani, doar o masă pe zi a fost legată de un risc mai mare de mortalitate în general. Săritul peste micul dejun a fost asociat cu un risc mai mare de a muri din cauza unei boli cardiovasculare (BCV), în timp ce săritul peste prânz sau cină a fost asociat cu un risc mai mare de mortalitate de orice cauză, inclusiv o creștere a riscului de BCV.

A existat chiar o problemă pentru cei care au mâncat toate cele trei mese, dar le-au avut prea aproape unul de altul. S-a demonstrat că două mese adiacente în interval de 4,5 ore una de cealaltă este, de asemenea, legat de un risc crescut de deces din toate cauzele.

În timp ce studiul pare să complice mesajele care sugerează că postul intermitent ar putea fi bun pentru tine, datele evidențiază importanța opririlor regulate de realimentare pentru organism.

„Cercetarea noastră a arătat că persoanele care mănâncă o singură masă pe zi au mai multe șanse de a muri decât cele care au mâncat mai multe zilnic”, spune epidemiologul Yangbo Sun de la Universitatea din Tennessee.

„Pe baza acestor constatări, vă recomandăm să consumați cel puțin două sau trei mese răspândite pe parcursul zilei”.

Aproximativ 30% dintre participanții la studiu au avut în mod regulat mai puțin de trei mese pe zi.

Ce arată datele

Potrivit datelor, cei care erau mai tineri, bărbați, negri non-hispanici, cu o educație mai mică și un venit familial mai mic, aveau mai multe șanse să sară peste mese.

Sărirea peste masă a fost, de asemenea, mai răspândită în rândul celor care au fumat mai mult, au băut mai mult alcool, au avut mai multă nesiguranță alimentară, care au mâncat alimente mai puțin hrănitoare, au avut mai multe gustări și au consumat mai puțină energie în general.

Acest studiu nu este suficient de cuprinzător pentru a determina dacă omiterea mesei cauzează de fapt decese mai devreme, doar că există o asociere demnă de cercetări suplimentare. Este posibil ca și alți factori să fie implicați, care afectează atât obiceiurile alimentare, cât și riscul de mortalitate.

Acestea fiind spuse, echipa de cercetare și-a ajustat concluziile pentru a ține seama de variațiile a numeroși factori de dietă și stil de viață, inclusiv fumatul, consumul de alcool, nivelurile de activitate fizică, aportul de energie, calitatea dietei și insecuritatea alimentară – și legătura era încă acolo.

„Descoperirile noastre se bazează pe observații extrase din date publice și nu implică cauzalitate”, spune epidemiologul Wei Bao de la Universitatea din Iowa. „Cu toate acestea, ceea ce am observat are sens metabolic”.

Acel „simț metabolic” se referă la modul în care săritul peste mesele stabilite la anumite intervale duce, de obicei, la consumarea mai multă energie deodată. Acest lucru poate provoca dezechilibre în modul în care corpul nostru reglează glucoza și poate provoca deteriorarea sistemului metabolic.

Statisticile recente sugerează că aproximativ 59% dintre bărbați și aproximativ 63% dintre femei din SUA au trei mese potrivite pe zi. Aceasta este o mare parte a populației care se poate expune riscului, ratând micul dejun, prânzul și cina.

Desigur, există tot felul de motive pentru acest lucru – orele de lucru, presiunile de timp, sărăcia, regimul alimentar diferit și abordările postului – dar echipa din spatele studiului speră că acesta încurajează analiza suplimentară a importanței alimentației regulate.

Cercetarea noastră contribuie cu dovezi atât de necesare despre asocierea dintre comportamentele alimentare și mortalitate în contextul timpului de masă și al duratei perioadei zilnice [de masă] prandiale”, spune Bao.