Luna, cum n-ai mai văzut-o niciodată până acum: imaginea fascinantă făcută de NASA
Orbiter-ul lunar coreean Pathfinder (KPLO) din Coreea de Sud, numit Danuri, a realizat o imagine fascinantă a peretelui craterului Shackleton, o zonă din partea îndepărtată a Lunii, cufundată permanent în întuneric total.
Imaginea arată craterul în detaliu fără precedent, luminând zone care până acum au dus la imagini aproape în întregime întunecate, în observațiile făcute de Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA, așa cum e explicat într-o postare pe blog a lui Mark Robinson, cercetătorul principal al Universității de Stat din Arizona.
Imaginea arată o cantitate incredibilă de detalii, inclusiv urma lăsată de un bolovan de aproape cinci metri, după ce s-a rostogolit pe peretele craterului, așa cum se vede în imaginea de mai jos.
Luna, surprinsă într-un mod inedit
Orbiterul din Coreea de Sud s-a lansat pe o rachetă Falcon 9 în august și a intrat oficial pe orbita lunară în decembrie. O cameră extrem de sensibilă construită de NASA, numită ShadowCam, unul dintre cele șase instrumente atașate la orbiter, a reușit să lumineze o mică parte din partea îndepărtată umbrită a Lunii într-un grad uimitor.
„Polii sunt într-o stare perpetuă de la zori până la amurg, cu Soarele mereu la orizont”, scrie Robinson.
„Ca urmare, depresiunile din apropierea polilor nu primesc niciodată iluminare solară directă, zone cunoscute sub denumirea de regiuni permanent în umbră sau PSR”.
În continuare, ShadowCam va evalua terenul pentru viitoarea misiune a NASA a Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER), conform lui Robinson, și va observa cum se schimbă în timp sau în funcție de sezon.
NASA va începe să evalueze toate datele colectate din spațiu și va începe pregătirea pentru Artemis II. Misiunea, programată pentru anul 2024, va conține, de data aceasta, astronauți umani la bordul navei spațiale Orion. Apoi, în 2025 sau 2026, NASA speră să efectueze prima sa aterizare pe Lună de la sfârșitul programului Apollo, în 1972.
Sistemul de lansare spațială de ultimă generație al NASA a dat agenției o mulțime de bătăi de cap, înainte de a reuși să trimită cu succes Artemis I în spațiu pe 16 noiembrie.