23 ian. 2023 | 08:17

S-a încheiat Forumul Economic Mondial de la Davos. Concluzii despre inflație și Ucraina

ULTIMA ORĂ
S-a încheiat Forumul Economic Mondial de la Davos. Concluzii despre inflație și Ucraina

Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos (Elveția), a cărui reuniune anuală se desfăşoară în perioada 16-20 ianuarie 2023, anunță o participare record a liderilor politici şi reprezentanţilor mediului de afaceri, care vor aborda teme precum încetinirea economică globală sau provocările de mediu, precum şi războiul Rusia-Ucraina, într-un context de crize multiple şi mutaţii geopolitice.

Forumul Economic Mondial de la Davos, ediția 2023

Update 23 ianuarie, ora 08.03. După ce a început sub umbra recesiunii, Forumul Economic Mondial de la Davos, ediția 2023, s-a încheiat pe un ton optimist. Bogații lumii sunt resemnați cu privire la recesiune, care este aproape inevitabilă, dar rămân încrezători că va fi una blândă.

„Dacă ar fi să descriu perspectiva FMI pentru 2023 pe scurt, aceasta ar fi că avem un an greu în faţă, dar e­xistă semne de rezistenţă”, a spus Gita Gopinath, prim-adjunct al directorului de la Fondul Monetar Internațional.

La reuniunea de la Davos, marile bănci centrale au avut ocazia să avertizeze că lupta cu inflaţia nu s-a terminat. Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a semnalat că urmează noi majorări importante de dobânzi, declaraţii similare fiind făcute și de banca centrală americană.

De asemenea, la summitul elitelor, Ucraina şi-a accelerat eforturile de a-şi asigura susţinere financiară pentru reconstrucţia ţării. De la începutul războiului, Statele Unite şi aliaţii săi au acordat Kievului arme de miliarde de dolari, dar oficialii ucraineni vor mai mult.

Știrea inițială: La summitul elitelor de anul acesta, cancelarul german Olaf Scholz este singurul lider din Grupul celor 7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite) care va participa, notează CNBC. Premierul Germaniei urmează să vorbească pe scena principală pentru a doua oară de la preluarea mandatului în 2021.

Totuși, nu este prima dată când se anunță puţini oficiali din puternica uniune politică G7 la Forumul de la Davos. În ultimul deceniu, uneori doar doi sau trei lideri au ajuns în pitoreasca staţiune montană elveţiană. Motivele absenței lor implică adesea probleme mai presante, care sunt abordate acasă. Însă marchează un declin faţă de anii recenți. Recordul de la WEF a fost în 2018, când şase dintre cei şapte lideri ai G7 au participat, printre aceştia şi fostul lider al SUA, Donald Trump.

Cine participă la summitul elitelor

Summitul Economic Mondial de la Davos (2023) este o revenire la tradiţie după doi ani de perturbări pandemice. În 2021 s-a susținut online, apoi organizat în mai 2022, nu în ianuarie. Reuniunea din aces an va conține nume de mare profil din lumea afacerilor şi finanţelor, politicii, mass-media, mediul academic şi societatea civilă.

La forumul desfăşurat sub sloganul „Cooperare într-o lume fragmentată”, în perioada 16-20 ianuarie, vor participa preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Ghebreyesus, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sau actorul Idris Elba.

De ce doar un singur lider G7 va fi prezent

Olaf Scholz este singurul lider G-7 care participă la summitul anual al Forumului Economic Mondial de la Davos, cancelarul german urmând să vorbească pe scena principală pentru a doua oară de la preluarea mandatului în 2021. Acesta va susţine, miercuri, un discurs special, la ora locală 15:45. Predecesorul său, Angela Merkel, a fost o prezență obișnuită la Davos, în timpul mandatului său de 16 ani.

Chiar dacă omologii cancelarului german din G7 vor avea propriile motive pentru absenţa lor, politicienii se tem să fie văzuţi dând „mâna cu o elită financiară globală”, susține Ed Owen, fost consilier politic şi fondator al companiei de consultanţă The Story Network.