Victorie pentru Kovesi la ÎCCJ. Termen pentru finalizarea dosarului penal
Laura Codruța Kovesi, actuala șefă a Parchetului European, inițiază o nouă acţiune în instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care solicită judecătorilor să oblige procurorii de la Parchetul General să finalizeze dosarul deschis pe numele ei de SIIJ, acum patru ani. Procesul are ca obiect „contestaţie durată proces”, cu termen de dezbatere marţi, 17 ianuarie.
Kovesi dorește un verdict în dosarul deschis de Secția specială
Update 18 ianuarie, ora 12.07. Până la 1 iulie 2023, procurorii de la Parchetul General trebuie să finalizeze ancheta în dosarul Laurei Codruţa Kovesi, care a fost pusă sub acuzare de Secţia specială în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa.
Şefa Parchetului European a iniţiat o nouă acţiune în instanţă la ÎCCJ, solicitând judecătorilor să oblige procurorii de la Parchetul General să finalizeze dosarul deschis pe numele ei de Secţia specială în urmă cu patru ani.
„În temeiul art. 488/6 alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de petenta Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 2505/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Stabileşte termen la data de 01 iunie 2023 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal”, arată decizia Instanţei supreme.
Știrea inițială: Dosarul este deschis din decembrie 2018, de către procurorul Adina Florea de la Secţia specială, devenită pensionară între timp. Ulterior, cauza a fost preluată de Parchetul General, după desfiinţarea SIIJ.
Șefa Parchetului European susține că are trei hotărâri ale Instanţei supreme prin care procurorii sunt obligaţi să finalizeze acest dosar, fie îl clasează, fie o trimit în judecată, dar Parchetul General le ignoră. În luna octombrie, Kovesi a declarat că dosarul nu este închis pentru a intimida alţi magistraţi din sistem.
„Dosarul nu este închis (…) Este foarte ciudat. Este foarte greu să îmi explic. Îmi este greu să explic atitudinea procurorilor ierarhic superiori (…) O să continui să aplic demersurile procedurale. Sunt trei hotărâri ale ICCJ care sunt ignorate (…) Din martie 2019, nu s-a întâmplat nimic în dosar. În afară de plângeri şi demersuri instituţionale, pe care eu le-am făcut prin avocat, nu s-a întâmplat nimic (…). Este ţinut acolo, probabil în dorinţa de a intimida pe alţi magistraţi din sistem, de a-l arăta. Uitaţi ce vi se poate întâmpla (…) Cred că este doar o încercare de a ţine presiunea pe procuror, de a arăta că, atunci când îţi faci treaba, este cineva care îţi va crea probleme”, a explicat ea într-un interviu pentru G4media.
Scandalul care nu-i dă pace șefei EPPO
În urmă cu cinci ani, Adina Florea a pus-o sub acuzare pe Laura Codruţa Kovesi pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, într-un dosar care are legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa. Iar sesizarea a fost depusă de fostul deputat Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia. Acesta dezvăluia că procurorul român i-ar fi cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară a lui Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
Potrivit actului de acuzare, pe vremea când era procuror general (2011), Kovesi ar fi pretins şi primit suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă. Banii ar fi fost folosiţi pentru plata cheltuielilor de transport cu avionul trimis în Indonezia după fostul director FNI.
Totodată, Florea o acuză pe șefa EPPO de mărturie mincinoasă, fiindcă ar fi declarat, în aprilie 2017, când a fost audiată la Parchetul General, că nu s-a întâlnit niciodată cu Sebastian Ghiţă într-un cadru privat, deşi apăruseră imagini cu cei doi la o cramă deţinută de afacerist.