16 ian. 2023 | 12:55

Descoperirea care i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că ar fi găsit Atlantida: ce particularități are Drumul Bimini

ACTUALITATE
Descoperirea care i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că ar fi găsit Atlantida: ce particularități are Drumul Bimini

La aproximativ 6 metri sub apă, în largul coastei de nord Bimini, din Bahamas, se află o structură geologică surprinzătoare care seamănă cu un drum pietruit și are o lungime de 457 de metri.

Fabricat din bucăți mari de piatră, care măsoară până la 4 metri lungime fiecare, Drumul Bimini, sau Zidul Bimini, se desfășoară paralel cu două poteci mai mici, înainte de a se curba la capăt pentru a forma ceva ce seamănă cu un cârlig.

Blocurile impresionante de piatră care alcătuiesc Bimini Road stau „cuminți” pe fundul apei și arată ca și cum ar fi fost făcute de om.

Acest drum de piatră a fost descoperit în anul 1968 de arheologii Joseph Manson Valentine, Jacques Mayol și Robert Angove, iar de la descoperirea sa au apărut diverse speculații, unii crezând că ar fi vorba despre o rămășită a unei civilizații străvechi.

Roca ce alcătuiește drumul este des întâlnită pe coasta Bimini de Nord. Vorbim despre o piatră sedimentară care se formează relativ rapid și este alcătuită dintr-un amestec de materiale doverse. Rocile care formează Drumul Bimini constau din peloide, nisip, fragmente de scoici și alge codiaceene.

Drumul Bimini are aproximativ 2.000 de ani

În 1978, Departamentul de Geologie de la Universitatea din Miami a folosit datarea cu radiocarbon pentru a evalua probe întregi de rocă, scoici extrase din miezul de rocă și carbonatul care cimentează miezul. Descoperirile au estimat că vârsta rocilor din Drumul Bimini este de aproximativ 2.000 de ani.

Vârsta relativ mică a stâncilor care alcătuiesc Drumul Bimini este o dovadă solidă împotriva teoriei că acolo ar fi existat vreodată Atlantida, care se presupune că s-a scufundat acum 12.000 de ani.

Aceste descoperiri, totuși, s-au dovedit a fi lipsite de valoare științifică, deoarece probele au fost parțial recristalizate, ceea ce înseamnă că respectivele calcule nu ar oferi o indicație exactă a vârstei.

În consecință, Drumul Bimin mai mult ca sigur că nu are legătură cu misterul Atlantidei, însă poate servi drept un loc minunat pentru scufundări.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele