Anunțul făcut azi de Rusia și Belarus pune în alertă Occidentul. Temeri despre o nouă ofensivă în Ucraina
Rusia și Belarus au anunțat că, luni, 16 ianuarie, încep exerciții comune ale forțelor aeriene. Decizia declanșează îngrijorări la Kiev și în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina. Minsk susține că exercițiile sunt defensive.
Rusia și Belarus încep exerciții comune
De când președintele Vladimir Putin și-a folosit vecinul ca o trambulină pentru invadarea Ucrainei în februarie 2022, Belarus a efectuat numeroase exerciții militare, atât pe cont propriu, cât și în comun cu Rusia.
Canalele de monitorizare militară au raportat pe Telegram că mai multe avioane de vânătoare, elicoptere și aeronave de transport militar au sosit în Belarus, de la începutul anului (opt aparate de război și patru avioane cargo doar duminică, 15 ianuarie). Însă Ministerul Apărării din Minsk a declarat că numai unități ale forțelor aeriene ruse au ajuns în Belarus.
Amenințări pentru Kiev
Situația de la granița sudică a Belarusului (frontiera cu Ucraina) nu a fost „foarte calmă”, iar Kievul a „provocat” Minskul, a declarat Pavel Muraveiko, prim-adjunctul secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit unei postări pe aplicația Telegram a Ministerului Apărării.
„Ne menținem reținerea și răbdarea, păstrându-ne praful de pușcă uscat. Avem setul necesar de forțe și mijloace care vor răspunde oricăror manifestări de agresiune sau unei amenințări teroriste pe teritoriul nostru”, a avertizat el.
Zelenski se teme de o nouă ofensivă în Ucraina
De-a lungul timpului, ucrainenii au semnalat despre posibile atacuri din partea Belarusului, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat, săptămâna trecută, că țara trebuie să fie pregătită la granița sa cu aliatul Rusiei.
Pe de altă parte, Kremlinul a negat că ar fi făcut presiuni asupra președintelui belarus Alexandr Lukașenko să joace un rol mai activ în conflictul din Ucraina. Iar Minsk a dat asigurări că nu se va alătura războiului.
Ce țări aliate au decis să trimită tancuri de luptă
Potrivit șefului NATO, Jens Stoltenberg, bătălia din Ucraina a intrat într-o fază decisivă. Pentru a asigura victoria Kievului, Occidentul ia în considerare trimiterea de tancuri de luptă. Sâmbătă, Marea Britanie a urmat Franța și Polonia cu promisiuni de arme suplimentare, afirmând că va furniza 14 modele Challenger 2 și alte tipuri de unități de artilerie avansată.
Prezența tancurilor de fabricație occidentală în Ucraina va fi privită de Moscova ca o escaladare a conflictului. De altfel, ambasada Rusiei la Londra a amenințat că vehiculele militare pe teritoriul ucrainean vor prelungi confruntarea.