15 ian. 2023 | 23:34

De ce unele persoane nu pot distinge imediat stânga de dreapta. Ce eroare banală se produce, de fapt

ACTUALITATE
De ce unele persoane nu pot distinge imediat stânga de dreapta. Ce eroare banală se produce, de fapt

Chiar dacă ar putea părea o greșeală aproape copilărească, un număr suprinzător de adulți nu disting dreapta de stânga, iar oamenii de știință încearcă să găsească un răspuns la acest lucru.

În timp ce pentru unii oameni, a distinge stânga de dreapta este la fel de ușor în a distinge sus de jos, o minoritate semnificativă, adică una din șase persoane, nu au această capacitate. Chiar și pentru cei care cred că nu au probleme, distragerile, cum ar fi zgomotul ambiental sau nevoia de a răspunde la întrebări care nu au legătură, pot sta în calea alegerii corecte.

„Nimeni nu are dificultăți în a distinge fața și spatele, sau sus și jos. Este din cauza simetriei și pentru că atunci când te întorci, este invers, și asta îl face atât de confuz.”, spune Ineke van der Ham, profesor de neuropsihologie la Universitatea Leiden din Olanda.

Discriminarea stânga-dreapta este de fapt un proces destul de complex, care apelează la memorie, limbaj, procesare vizuală și spațială și rotație mentală. De fapt, cercetătorii abia încep să ajungă la baza exact a ceea ce se întâmplă în creierul nostru atunci când o facem.

„Unii indivizi pot spune în mod natural care este dreapta și care este stânga, pur și simplu o pot face fără să se gândească. Dar alții trebuie să treacă printr-un proces”, spune Gerard Gormley, medic generalist și profesor clinic la Queen’s University Belfast din Irlanda de Nord.

Atunci când răspunsul nu vine instantaneu, participanții au descris diferite tehnici, de la realizarea unei forme de L cu degetul mare și arătător, până la gândirea la ce mână folosesc pentru a scrie sau pentru a cânta la chitară.

Apoi, când îți dai seama care parte este stânga sau dreapta altcuiva, următorul pas este să te rotești mental, astfel încât să fii cu fața în aceeași direcție cu cealaltă persoană. Alte cercetări arată că oamenilor le este mai ușor să judece dacă o imagine arată o mână stângă sau dreaptă, imaginându-și propria mână sau corpul în rotație.

Cercetările publicate de Van der Ham și colegii săi în 2020 au descoperit că aproximativ 15% dintre oameni se consideră insuficienți atunci când vine vorba de identificarea acestora. Aproape jumătate dintre cei patru sute de participanți la studiu au spus că au folosit o strategie legată de mână pentru a identifica care este care.
Cu cât corpul cuiva este mai asimetric, în ceea ce privește preferința scrisului, de exemplu, cu atât îi este mai ușor să deosebească stânga și dreapta.

Cercetătorii au folosit testul Bergen de discriminare dreapta-stânga pentru a căuta mai profund în modul în care funcționează aceste strategii. Participanții s-au uitat la imagini cu oameni cu un indicator fie cu fața spre ei, fie în depărtare, cu brațele în diferite poziții și au trebuit să-și identifice mâna evidențiată ca fiind stânga sau dreapta.

În primul experiment, participanții s-au așezat cu mâinile pe o masă în fața lor. În mod similar, atunci când persoana cu indicator era cu fața către participant, dar avea mâinile încrucișate, astfel încât mâna stângă era pe aceeași parte cu mâna stângă a participantului, oamenii aveau tendința să se descurce mai bine.

Următoarea întrebare a fost dacă participanții foloseau indicii din corpul lor în momentul testului pentru a identifica stânga și dreapta, sau se refereau la o idee stocată a corpului lor. Pentru a răspunde la asta, cercetătorii și-au repetat experimentul, dar de data aceasta au testat patru scenarii diferite: participanții stăteau fie cu mâinile încrucișate, fie neîncrucișate pe masa din fața lor, și aveau mâinile fie vizibile în timpul testului, fie acoperite cu un material negru din pânză.

Motivul pentru care unele persoane nu disting dreapta de stânga

Cercetătorii au descoperit că niciuna dintre aceste modificări nu a influențat performanța testului. Cu alte cuvinte, participanții nu aveau nevoie să-și vadă mâinile pentru a-și folosi propriul corp pentru a distinge dreapta de stânga.

În experimentele lui Van der Ham, creșterea performanței care a venit din a fi în conformitate cu persoana cu indicator a fost mai pronunțată la persoanele care au spus că folosesc o strategie legată de mână pentru a distinge stânga de dreapta în viața lor de zi cu zi, precum și la femei în general. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că bărbații au avut tendința de a răspunde mai rapid decât femeile, dar datele nu au susținut cercetările anterioare care arată că bărbații au performanțe generale mai bune la testele de discriminare stânga-dreapta.

Nu este clar motivul pentru care oamenii diferă în ceea ce privește capacitatea de a distinge stânga de dreapta, deși cercetările sugerează că, cu cât corpul cuiva este mai asimetric (în ceea ce privește preferința mâinii de scris, de exemplu), cu atât le este mai ușor să deosebească stânga și dreapta.

Totuși, ar putea fi, de asemenea, ceva ce învățăm în copilărie, ca și alte aspecte ale cogniției spațiale, spune Van der Ham. Cercetările efectuate de Alice Gomez și colegii de la Centrul de Cercetare în Neuroștiință Lyon din Franța sugerează că discriminarea stânga-dreapta este ceva pe care copiii îl pot înțelege rapid. Gomez a conceput un program de intervenție de două săptămâni, oferit de profesori, menit să crească reprezentarea corporală și abilitățile motorii ale copiilor de cinci până la șapte ani.

Când au fost testați cu privire la capacitatea lor de a localiza partea corectă a corpului pe ei înșiși sau pe un partener, genunchiul drept, de exemplu, după program, numărul erorilor de discriminare stânga-dreapta sa redus aproape la jumătate.

Un motiv pentru aceasta ar putea fi faptul că acelor copii li s-a arătat o strategie: să se gândească la mâna lor cu care scriu pentru atunci când nu își puteau aminti dreapta și stânga. Concentrarea programului pe propriul corp al copiilor este o altă posibilă explicație, mai ales că alte cercetări arată că un cadru de referință egocentric este esențial atunci când luăm decizii stânga-dreapta.

Într-o clasă tipică, copiii ar putea eticheta părțile corpului pe o diagramă, mai degrabă decât pe propriul lor corp, deoarece acesta din urmă consumă mai mult timp și este dificil de evaluat pentru un profesor, spune Gomez.

Deși există o mulțime de scenarii de zi cu zi în care cunoașterea stânga de la dreapta este importantă, există unele situații în care este absolut critic. Medicina nu este singurul domeniu în care erorile stânga-dreapta pot face diferența între viață și moarte.