12 ian. 2023 | 19:47

„Mina de aur” a Europei. Unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de pământuri rare

ULTIMA ORĂ
„Mina de aur” a Europei. Unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de pământuri rare

În regiunea Kiruna (nordul îndepărtat al Suediei), grupul minier suedez LKAB a descoperit „cel mai mare zăcământ cunoscut” de pământuri rare din Europa, care ar conţine peste un milion de tone de metale! Vestea vine într-un moment în care continentul este îngrijorat de dependenţa sa, în special de China, cel mai mare producător mondial, pentru aprovizionarea cu aceste minerale utilizate mai ales la fabricarea bateriilor vehiculelor electrice şi a turbinelor eoliene.

Suedia localizează zăcăminte de pământuri rare

Începutul sfârșitului dependenței Europei de China pentru materialele prețioase din pământuri rare ar putea fi îngropat adânc sub zonele accidentate din nordul Suediei, cu mult deasupra Cercului Arctic. Grupul minier suedez LKAB a declarat, joi, că a identificat „depozite semnificative” de pământuri rare, esențiale pentru fabricarea de smartphone-uri, vehicule electrice și turbine eoliene. Ministrul Industriei, Ebba Busch, a numit Suedia „o mină de aur” în urma descoperirii.

„Acesta este cel mai mare zăcământ cunoscut de elemente de pământuri rare din partea noastră a lumii şi ar putea deveni un element de bază important pentru producţia de materii prime esenţiale, absolut cruciale pentru tranziţia ecologică”, a spus directorul executiv al grupului public, Jan Moström. „Ne confruntăm cu o problemă de aprovizionare. Fără mine nu pot exista vehicule electrice”, a menționat el.

Peste un milion de tone de metale

Potrivit datelor preliminare, zăcământul de la Kiruna (o mare regiune minieră din ţara scandinavă) conţine mai mult de „un milion de tone de oxizi de pământuri rare”, dar compania subliniază că încă nu a cuantificat valoarea sa exactă.

Până la exploatarea acestui zăcământ mai este un „drum lung” de parcurs, a subliniat LKAB. „Ne aşteptăm că va dura câţiva ani pentru studierea zăcământului şi a condiţiilor de exploatare profitabilă şi durabilă”, a explicat Moström.

Întrebat când preconizează prima lovitură de târnăcop, liderul grupului minier a răspuns că va depinde în mare măsură de viteza cu care sunt obţinute autorizaţiile de exploatare, adăugând că, după experienţa sa, probabil va dura între „10 şi 15 ani”.

„Electrificarea, autosuficienţa şi independenţa UE faţă de Rusia şi China vor începe în mină”, a punctat vicepremierul şi ministrul Economiei şi Energiei din Suedia, Ebba Busch. Anunțul a fost făcut cu ocazia vizitei unei delegaţii a Comisiei Europene în Suedia, care a preluat, la 1 ianuarie 2023, preşedinţia rotativă a blocului comunitar.