11 ian. 2023 | 20:43

„Soledar este și va fi ucrainean”. Kievul și Moscova îl pun la zid pe șeful Wagner, care s-a lăudat cu revendicarea orașului

ULTIMA ORĂ
„Soledar este și va fi ucrainean”. Kievul și Moscova îl pun la zid pe șeful Wagner, care s-a lăudat cu revendicarea orașului

Într-o rară redare aproape similară a evenimentelor de pe câmpul de luptă, Ucraina și Rusia au dezmințit capturarea orașului Soledar (regiunea Donețk) de către mercenarii Wagner. Luptătorii lui Evgheni Prigojin au revendicat, miercuri, cucerirea acestui oraș din estul țării, scena unor confruntări violente în ultimele zile.

Ucraina și Rusia dezmint capturarea orașului Soledar de către mercenarii Wagner

Situația orașului Soledar din estul Ucrainei este tot incertă. După ce șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat cucerirea „întregului teritoriu al Soledar”, chiar armata rusă l-a contrazis, nu doar Kievul, care a transmis că bătălia continuă. Totodată, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a reacționat la astfel de anunțuri premature.

Agenţia rusă de presă RIA Novosti a publicat o fotografie cu șeful grupării, alături de mercenari ai companiei sale militare private în care Prigojin susține că a fost făcută în minele de sare de la Soledar. Însă jurnaliștii ucraineni au descoperit că una dintre imagini provine din interiorul unei peşteri din Vladimirovka, regiunea Doneţk.

Kievul susține că Prigojin nu se află în minele de sare

De asemenea, armata ucraineană a negat capturarea Soledarului de către Wagner, dând asigurări că oraşul „a fost, este şi va întotdeauna” al Kievului. „Nu este adevărat” că Prigojin se află în interiorul minelor de sare de la Soledar, a transmis ea.

Apărătorii ucraineni continuă să reziste la Soledar, a subliniat Serhii Cerevatîi, purtător de cuvânt al Grupului Est al forţelor armate ale Kievului, într-o intervenţie la postul de televiziune Suspilne. „Ruşii spun că este sub controlul lor. Nu este adevărat. Aşteptaţi detalii în buletinul de informare al Statului Major General”, a completat el.

Moscova recunoaște că luptele continuă

Ulterior, Ministerul Apărării de la Moscova a recunoscut că orașul Soledar continuă să fie epicentrul unor bătălii intense: „Unităţi aeropurtate ruse au blocat părţile dinspre nord şi sud ale Soledar. Forţele aerospaţiale ruse lovesc bastioane inamice. Forţele de asalt se bat în oraş”.

Rusia a evocat o „dinamică pozitivă” pentru trupele sale în Soledar, dar nu a precizat nimic despre capturarea orașului. „Să nu ne grăbim, să aşteptăm rapoarte oficiale”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit Occidentului, grupul Wagner şi armata rusă se află într-o concurență feroce pe câmpul de luptă din Ucraina.

Între timp, un oficial ucrainean din ministerul Apărării a afirmat că forțele ruse încearcă fără succes să străpungă liniile defensive ucrainene pentru a captura orașul Soledar.

„Luptele continuă în Soledar. Inamicul și-a înlocuit din nou unitățile după ce a suferit pierderi, a crescut numărul de mercenari Wagner și încearcă să pătrundă prin apărarea forțelor noastre și să cucerească complet orașul, dar fără succes”, a relatat Hanna Maliar.