11 ian. 2023 | 12:55

VIDEO Cum arată Soarele de aproape: clipul time-lapse în care poți vedea evoluția stelei noastre în 133 de zile

ACTUALITATE
VIDEO Cum arată Soarele de aproape: clipul time-lapse în care poți vedea evoluția stelei noastre în 133 de zile

Centrul de zbor spațial Goddard de la NASA a lansat un videoclip de tipul time-lapse de o oră în care poți vedea 133 de zile din viața Soarelui.

Videoclipul arată suprafața haotică a Soarelui, adică acolo unde buclele mari de plasmă se arcuiesc deasupra stelei, de-a lungul liniilor câmpului magnetic.

Imaginile provin de la Solar Dynamics Observatory, o navă spațială lansată în 2010 ca parte a programului NASA Living With a Star.

Misiunea principală a durat cinci ani, însă NASA a dat asigurări că Solar Dynamics Observatory ar trebui să rămână operațională până în anul 2030.

Imaginile au fost surprinse la un interval de 108 secunde în lungimea de undă ultravioletă cu ajutorul Extreme Ultraviolet Variability.

Solar Dynamics Observatory se află la 22.000 de kilometri deasupra Pământului, iar Soarele se învârte la fiecare 27 de zile, creând o vedere în continuă schimbare.

În fiecare zi, Solar Dynamics Observatory a captat aproximativ 70.000 de imagini, adunând până la 1,5 terabiți de date.

Programul Living With a Star al NASA își propune să înțeleagă mai bine Soarele

„Solar Dynamics Observatory va determina modul în care câmpul magnetic al Soarelui este generat, structurat și convertit în evenimente solare violente”, se arată într-un comunicat NASA.

Nava spațială a reprezentat un mare succes. În 2020, NASA a realizat un videoclip pentru a sărbători cea de-a zecea aniversare a observatorului.

Cu această ocazie, a scos în evidență zece descoperiri importante: a urmărit erupții masive, a observat planete în timp ce tranzitau prin fața Soarelui, dar și moartea unei comete care s-a apropiat prea mult.

În 2018, NASA a lansat Parker Solar Probe, cea mai apropiată sondă creată vreodată de om, de Soare. În 2020, ESA a lansat Solar Orbiter, care va capta cele mai apropiate imagini cu Soarele și va studia regiunile polare ale stelei.

Clipul cu pricina poate fi văzut în cele ce urmează. În mod evident, vorbim despre un spectacol extraordinar de lumini și umbre pe care nu l-am fi putut vreodată vedea cu ochiul liber.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele