10 ian. 2023 | 08:16

Pensii din Italia, pe lângă cea din România, pentru acești români: cât trebuie să lucrezi peste graniță pentru a deveni pensionar

ACTUALITATE
Pensii din Italia, pe lângă cea din România, pentru acești români: cât trebuie să lucrezi peste graniță pentru a deveni pensionar

Foarte mulți români au lucrat după revoluție peste graniță, iar Italia a fost foarte sus pe lista priorităților. Din fericire, dacă au făcut asta legal, au dreptul la pensie și nici măcar nu trebuie să fi activat acolo zece, două zeci de ani.

Anumite categorii de lucrători din Italia, în care activează foarte mulți români și românce, precum menajere, bone, asistente familiale, pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale. Ca referință, în România este un stagiu minim de 15 ani în condiții normale.

Cine poate primi pensie din Italia

Este însă important de reținut că pensia bazată pe cei 5 ani de contribuție în Italia nu poate fi obținută oricând, la orice vârstă și nici măcar când s-a atins vârsta normală de pensionare în țara respectivă. La momentul de față valoarea respectivă este egală cu 67 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, conform Adevărul.

Pensia după doar 5 ani de contribuții în Italia poate fi obținută începând cu vârsta de 71 de ani și poate fi solicitată doar de către lucrătorii care fac obiectul calculării contribuției totale și care reprezintă un sistem de calcul valabil începând din 1996, pe baza contribuțiilor plătite și, în mod evident, a vârstei de pensionare. Cu alte cuvinte, se pot pensiona după 5 ani, dacă au vârsta potrivită, doar lucrătorii casnici care nu au contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995, doar după data respectivă și până în prezent.

Cetățenii români care au lucrat sau lucrează în străinătate vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată, când îndeplinesc condițiile de pensionare din acel stat (vârstă, vechime minimă). Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România. Nici măcar nu contează dacă ai lucrat peste graniță 5 ani, 10 ani sau orice altă perioadă. Important este să fie mai mare de un an cu contract de muncă. Din momentul în care ți-ai depus dosarul de pensionare în România, îți vor fi luați în calcul ca vechime și anii munci peste graniță.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele