09 ian. 2023 | 16:55

Dobânzile la credite, „bau-bau-ul” anului 2023: ce se întâmplă cu banii românilor

ACTUALITATE
Dobânzile la credite, „bau-bau-ul” anului 2023: ce se întâmplă cu banii românilor

Anul 2022 a fost, fără dar și poate, unul dintre cei mai dificili din ultima perioadă, pe fondul multelor crize pe care le știe deja toată lumea. Vestea proastă este că nici 2023 nu pare cu mult diferit, existând șanse reale ca situația să se înrăutățească.

Totuși, nu trebuie să disperăm, de vreme ce există mereu soluții pentru absolut orice, mai ales dacă mergi pe principiul „totul se poate rezolva în viață, mai puțin moartea”.

Ratele la bănci sunt, anul acesta, marele „bau-bau” al românilor care s-au împrumutat de-a lungul anilor.

Comisioanele pot varia de la bancă la bancă

În funcție de banca unde ai credit, comisioanele sunt diferite, drept urmare, la sfârșitul lunii poți plăti mai mult sau mai puțin.

Spre exemplu, un credit ipotecar de 250.000 de lei pe 20 de ani prin Prima Casă sau Noua Casă a ajuns să varieze între 1.699 de lei şi 2.056 de lei.

Mai mult, creșterea IRCC de la 4.06% de 5.71% a dus la o un alt al dobânzilor între 7,91% şi 9,06%. Ratele creditului ipotecar, în special prin programele Prima Casă și Noua Casă, s-au majorat în 2023 cu 25% şi 40% comparativ cu anul 2022.

În ceea ce îi privește pe cei de la BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, OTP Bank sau chiar Garanti Bank, rata a să varieze între 2.180 lei – BRD, 2.056 lei – BT, 1980 lei – OTP, 1978 – Garanti Bank, 1,867 lei- BCR şi 1.861 lei – RZB.

Românii au fost anunțați în legătură cu acest lucru încă din primele zile ale noului an.

„În stil austriac! Îmi scriu clienți ai BCR, că azi, 1 ianuarie, duminică, început de an, primesc mesaje prin care li se comunică mărirea ratelor de credit. Am rămas mască. Câtă lipsă de respect și empatie să ai să comunici așa ceva azi și, mai ales, în acest fel. Este corect și moral un astfel de mesaj, trimis azi? Măcar puteați pune la sfârșit invitația că, dacă există probleme, clienții sunt așteptați la o discuție pentru identificarea unei soluții”, a scris Ramona Ioana Bruynseels, pe Facebook, cu referire la mesajele transmise de principalele bănci care activează pe teritoriul României.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele