Ce pregătește Putin pentru Ucraina în 2023. Variantele luate în calcul de Rusia
Sunt mai mult de 300 de zile de când președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina, dar liderul de la Kremlin nu și-a atins scopul de a forța o schimbare de regim la Kiev, în timp ce armata sa a suferit eșecuri serioase pe câmpul de luptă. Ce variante are acesta pentru 2023? Unele s-ar putea dovedi periculoase!
Va alege Putin un război total?
Ocuparea Ucrainei nu mai pare valabilă în acest moment. De când trupele Kievului au eliberat zona din jurul Harkovului și Hersonul, armata rusă a fost supusă unei mari presiuni, astfel încât criticile la adresa campaniei militare încep să apară chiar și în Rusia, unde libertatea de exprimare este strict controlată, notează World Crunch.
Loviturile asupra infrastructurii civile din toamna lui 2022 reprezintă o nouă strategie pentru Putin, dar sunt și un semnal că armata rusă eșuează, nefiind înregistrate victorii notabile împotriva apărării ucrainene. Prin urmare, în 2023, șeful Kremlinului va trebui să se decidă asupra unei strategii, acesta având la dispoziție trei variante posibile.
Rusia schimbă foaia
Dacă Vladimir Putin dorește să reducă la tăcere cârcotașii, ar putea alege un război total. Scenariul cumplit ar implica plasarea economiei ruse pe picior de conflict, acceptând cele mai severe sancțiuni occidentale și lansând mobilizarea în masă, scopul fiind de a cuceri cât mai mult teritoriu ucrainean și de a forța căderea actualului guvern de la Kiev.
Mai mult, „operațiunea militară specială” ar fi denumită oficial „război”, iar armele occidentale care trec prin teritoriul NATO către Ucraina ar fi văzute ca ținte legitime. Până acum, poporul rus a acceptat măsurile internaționale și așa-zisa mobilizare parțială a cel puțin 300.000 de rezerviști.
Dar acest lucru ar fi riscant. Forțele ruse au deja probleme serioase de organizare și logistică. Trimiterea pe front a sute de mii de trupe nou mobilizate deodată ar îngenunchea administrația militară și ar provoca instabilitate în toată țara. Așadar, probabilitatea îndeplinirii acestei variante este scăzută.
Cât de probabilă este retragerea rușilor de pe câmpul de luptă
Retragerea rușilor de pe front ar fi cea mai bună opțiune atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova. În interiorul Rusiei ar însemna o victorie pentru tehnocrați, cum ar fi Elvira Nabiullina (guvernatoarea Băncii Centrale), responsabilă cu finanțarea războiului lui Putin din 24 februarie, dar a arătat puțin entuziasm pentru conflict. Nabiullina și alți oficiali au cerut măcar suspendarea invaziei.
Sprijinul categoric al Occidentului pentru Ucraina, perspectivele incerte ale armatei ruse, moralul scăzut în rândul soldaților lui Putin și alte probleme de pe front îl pot determina pe liderul de la Kremlin să se întrebe dacă pariul său mai merită. O retragere ar permite negocieri pentru normalizarea relațiilor bilaterale cu Ucraina și Occidentul. Totuși, probabilitatea îndeplinirii acestei variante rămâne foarte scăzută.
Conflict de uzură
Agresiunea rusă în Ucraina a depășit 300 de zile și ar putea dura cu ușurință 600 sau mai mult. Putin este încă departe de a fi învins. Din păcate, atacurile cu drone și rachete asupra infrastructurii ucrainene vor continua. Pentru acest scenariu, președintele Rusiei se bazează pe resursele financiare ale țării sale și capacitatea poporului rus de a îndura greutăți și pierderi. Prin urmare, probabilitatea îndeplinirii acestei variante este mare.