06 ian. 2023 | 08:13

De ce este Putin atât de obsedat de orașul Bahmut din Ucraina. SUA dezvăluie miza Rusiei

ULTIMA ORĂ
De ce este Putin atât de obsedat de orașul Bahmut din Ucraina. SUA dezvăluie miza Rusiei

Statele Unite consideră că aliatul preşedintelui rus Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, fondatorul celui mai puternic grup de mercenari (Wagner), este interesat să preia controlul asupra minelor de sare şi ghips din apropierea oraşului ucrainean Bahmut, unde se dau bătălii grele.

De ce vrea Rusia să controleze orașul Bahmut din Ucraina, de fapt

Potrivit Casei Albe, există indicii că motive de natură financiară determină „obsesia” Rusiei şi a lui Prigojin pentru cucerirea Bahmutului. Anterior, SUA au acuzat gruparea privată Wagner că exploatează resursele naturale din Republica Centrafricană, Mali, Sudan şi din alte părţi pentru a ajuta la finanţarea războiului din Ucraina, afirmație respinsă de Moscova.

„Bucătarul lui Putin”, care a fost sancţionat de Occident, şi-a luat rămas bun, joi, de la foşti condamnaţi amnistiaţi şi eliberaţi, care şi-au încheiat contractele în Ucraina, îndemnându-i să evite tentaţia de a ucide când se întorc în viaţa civilă.

Washington afirmă că, din totalul celor aproape 50.000 de mercenari, grupul Wagner a pierdut peste 4.100 de luptători, în timp ce numărul răniților ajunge la 10.000. De la sfârșitul lunii noiembrie și până la începutul lunii decembrie, peste 1.000 de „wagneriți” au murit în apropiere de Bahmut, oraş pe care armata rusă încearcă fără succes să îl cucerească din vara anului trecut.

Casa Albă a anunţat, la sfârşitul lunii trecute, că mercenarii Wagner au preluat un transport de arme din Coreea de Nord, pentru a ajuta la întărirea forţelor ruse în Ucraina, fiind un semn al extinderii rolului grupării în acest conflict.

Ce semnificație are Bahmut pentru Kremlin?

De cel puțin opt luni, soldații ruși încearcă din răsputeri să câștige Bahmut din regiunea Donețk, dar bătălia a devenit una dintre cele mai înverșunate din războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Orașul, care se află deasupra unei vaste mine de sare și este renumit pentru crama sa din epoca URSS, a fost atacat intens, pe alocuri complet distrus de bombardamentele constante.

Ocuparea Bahmutului ar oferi Moscovei un punct de sprijin mic, strategic, pentru a lansa o ofensivă mai largă asupra orașelor Sloviansk și Kramatorsk, situate la nord și sub controlul Ucrainei. În plus, zona se află pe traseul unei importante austostrăzi care trece prin regiunile Donețk și Lugansk (Donbas, estul țării).

Dacă luptătorii lui Prigojin ar captura orașul Bahmut, acest lucru ar marca o victorie semnificativă pentru gruparea Wagner și ar spori reputația sa pe plan intern, susține Mark Galeotti, expert în securitatea Rusiei: „În mod normal, ar fi trebuit să existe o rațiune militară când rușii încercau să avanseze, dar de mult a ajuns să fie vorba doar despre mintea sângeroasă și dorința sau nevoia lui Prigojin de a avea victorii”.