Informația dimineții despre pensiile ”obraznice” din România: vestea care supără milioane de pensionari
Autoritățile române s-au angajat prin PNRR să rezolve problema pensiilor speciale din România, să reformeze acel sistem defectuos. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, în cel mai optimist caz, vorbim de pierderi de 2,8 miliarde de euro pentru țara noastră. În cel mai pesimist caz, se întrerupe complet implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, nu mai vin banii de la UE.
Clasificate ca fiind ”obraznice” de către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a adresat de curând subiectul pensiilor speciale. Dintr-un punct de vedere, a atras atenția asupra unui aspect care se știe deja, faptul că oficialii Comisiei Europene vor avea în vedere aceste sume fabuloase primite de câteva mii de români. Spre deosebire de alte contexte însă, a insistat pe banii pe care îi poate pierde țara noastră dacă autoritățile vor continua să apere cei mai privilegiați dintre pensionari.
Ce se întâmplă cu pensiile speciale, de când
„Eu aş mai avea răbdare cu pensiile speciale, pentru că, totuşi, avem de validat un jalon în relaţia cu Comisia şi cele trei condiţii mari care sunt cu referire la pensiile speciale şi mă refer aici la sustenabilitate, la trecerea lor în normalitate şi la impozitarea celor care depăşesc o anumită valoare considerată semnificativă, pensiile obraznice ca să le spunem aşa, mai pe direct, sunt lucruri pe care Comisia Europeană nu le va scăpa din vedere şi le va urmări. Există o problemă de moralitate în ceea ce priveşte pensiile care depăşesc nivelul salariului preşedintelui ţării.”, a insistat ministrul Marcel Boloș.
Dincolo de faptul că sumele cu pricina sunt ofensatoare pentru muritorii de rând, mai supărător este că vom avea cu toții de suferit dacă ministrul Muncii, PSD-istul Marius Constantin Budăi, nu face ceva pentru a le recalcula/reforma în timp util. Sunt în joc 2,8 miliarde de euro, dar și implementarea PNRR în ansamblul său.
„Într-un fel sau altul această problemă trebuie rezolvată, fiindcă discutăm de interesul şi stabilitatea financiară a României, şi nu spun lucruri doar ca să mă aflu în treabă, pentru că în joc sunt 2,8 miliarde euro şi inclusiv riscul acesta de a suspenda implementarea PNRR, pentru că avem două condiţii esenţiale: sistemul public de pensii, pe de o parte, şi decarbonizarea pe de altă parte, care sunt puncte tari, forte ale întreg PNRR-ului. Trebuie găsite soluţii pentru pensiile care sunt peste o anumită valoare de referinţă.”, a mai spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, conform News.ro.