15 români au murit de gripă sezonieră. Unde sunt cele mai multe îmbolnăviri
Primele două decese din cauza gripei în România au fost anunțate joi, 5 ianuarie. Este vorba despre o tânără de 25 de ani și o femeie de 50 de ani, ambele din Capitală, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Gripa sezonieră face victime în România
Update 12 ianuarie, ora 16.32. În actualul sezon gripal, 15 pacienți cu gripă au decedat în România, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână au fost confirmate 411 cazuri de gripă. Astfel, până acum s-au înregistrat 15 decese confirmate cu virus gripal, dintre care opt cu virus gripal tip A, subtip H1, cinci cu virus gripal tip A, subtip H3, și doi cu virus gripal tip A, nesubtipat.
„Răspandirea geografică este caracterizată ca largă, extinsă, cele mai multe cazurile de gripă clinică fiind raportate în municipiul București (1343) și în județele Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211)”, potrivit INSP.
Știrea inițială: CNSCBT a anunțat primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon. Primul caz este o tânără de 25 de ani, din București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal. Aceasta fusese confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3.
Al doilea caz este o femeie de 50 de ani, tot din București, care avea probleme medicale preexistente, dar nu era vaccinată antigripal. Fusese confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.
Două femei din București au murit
INSP a confirmat primele decese cauzate de virusul gripal în acest sezon. Două femei de 25, respectiv 50 de ani, din București, care nu erau vaccinate antigripal, nu au mai putut fi salvate.
În săptămâna 26 decembrie – 1 ianuarie, în România au fost raportate 154 de cazuri confirmate de gripă (24 cu virus AH3, 35 cu virus AH1, 92 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B).
Stare de alertă epidemică
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a spus, joi, într-o conferință de presă, că nu va declara epidemie de gripă în România, deoarece asta ar însemna impunerea unor restricții. În schimb, va emite „stare de alertă epidemică”.
„Pot să adopt o instrucțiune în care există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru, e o lege din timpul pandemiei care generează automat anumite restricții. Nu este o situație dramatică. E o situație fără precedent în această perioadă. Aţi văzut că, în alte perioade, de exemplu, în urmă cu 5 ani sau 10 ani, în luna februarie, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii. Am ajuns şi la 170.000 de cazuri de viroze respiratorii pe săptămână. Ea este mai devreme decât în alte perioade”, a precizat medicul român.
Ce recomandări are Rafila pentru români
Rafila a mai spus că preferă recomandări în locul restricțiilor: „Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru sănătatea publică, dar nu vreau să ajungem la discuții legate de carantină și izolare”. Printre măsurile ministrului Sănătății se numără portul măștii de protecție, evitarea aglomerației și triaj în școli și grădinițe.
„Avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale. În școli și grădinițe: triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție. Am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție”, a explicat el.