04 ian. 2023 | 16:29

Milioane de locuri de muncă, la un pas de desființare: vin concedierile peste angajați, patronii n-au altă soluție

ACTUALITATE
Milioane de locuri de muncă, la un pas de desființare: vin concedierile peste angajați, patronii n-au altă soluție

Anul 2023 e creionat în tonuri de negru și gri de către marii economiști ai lumii. De exemplu, analiștii Fondului Monetar Internațional susțin că ne paște recesiunea.

Pentru persoanele nefamiliarizate cu termenii de natură economică, acest avertisment poate să nu însemne mare lucru. Totuși, cine știe despre ce e vorba, are toate motivele să se teamă în mod real de 2023!

Recesiunea înseamnă, pe scurt, o creștere a ratei șomajului, ceea ce înseamnă că mulți europeni riscă să fie dați afară în lunile următoare.

Situația e gravă în multe țări din Uniunea Europeană, în condițiile în care, potrivit experților Fondului Monetar Internațional, jumătate dintre economiile Uniunii Europene vor intra anul acesta în recesiune.

Doar că veștile proaste nu se opresc aici. Recesiunea mai înseamnă, de altfel, și încetinire economică, încetinirea producției, precum și prețuri piperate. Deci, pe lângă faptul că există riscul ca mulți oameni să rămână fără serviciu, aceștia vor fi nevoiți să-și câștige existența într-o perioadă dificilă, în care costul traiului de zic cu zi ajunge la cele mai alarmante cote din ultimele decenii.

Mulți vor rămâne șomeri, deși prețurile sunt mai piperate decât erau în criza din 2008

Dincolo de ceea ce se va întâmpla în UE, cu privire la țara noastră, președintele Consiliului Fiscal ne aduce în atenție o analiză mai amănunțită și mai aplicată, ce are și un caracter destul de optimist, dacă ținem cont de faptul că acesta e de părere că încă putem evita intrarea în recesiune. Totuși, există multe elemente îngrijorătoare și în privința noastră.

„Țara noastră poate să evite intrarea în recesiune,în 2023, însă creşterea PIB va fi mult mai mică – probabil între 1,5 – 2,5%, faţă de aproximativ 5% în 2022. Guvernul are de rezolvat o ecuaţie foarte dificilă: să evite intrarea în recesiune reducând în acelaşi timp deficitul bugetar către ţinta extrem de ambiţioasă de 4,4% din PIB (în 2023) şi orientând resurse către apărare şi asistenţa pentru cetăţeni şi firme vulnerabile.

Resursele europene ies şi aici în relief fiind singurul piston contraciclic într-un mediu potrivnic. Respect şi compasiune pentru cetăţenii loviţi de aceste timpuri. Respect pentru întreprinzătorii oneşti, firmele care, cu agilitate şi creativitate, caută să se adapteze la condiţii extrem de vitrege”, e de părere președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.