03 ian. 2023 | 17:38

„Bucătarul lui Putin” recunoaște problemele din Bahmut. Dezvăluiri despre eșecurile Kremlinului

ULTIMA ORĂ
„Bucătarul lui Putin” recunoaște problemele din Bahmut. Dezvăluiri despre eșecurile Kremlinului

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigozhin, a declarat că luptătorii săi au petrecut uneori săptămâni întregi încercând să captureze o singură casă în orașul Bahmut din Donbas, un oraș cheie contestat, ceea ce reprezintă cea mai recentă dovadă a faptului că eforturile Kremlinului în această zonă au eșuat.

Aliatul lui Putin vorbește despre greutățile din război

Într-o înregistrare video sumbră publicată de Anul Nou, Prigozhin – un aliat cheie al lui Putin – a fost filmat în timp ce vizita o pivniță din apropierea frontului estic, plină de cadavrele luptătorilor săi, mulți dintre ei condamnați, care au fost uciși în timpul luptelor acerbe pentru oraș, un obiectiv cheie al Rusiei din vară.

În morga improvizată, lui Prigozhin i se arată cadavre pe targă și în saci mortuari. O grămadă de cadavre în saci poate fi văzută stivuită până la nivelul umerilor în colțul uneia dintre încăperi.

„Contractul lor s-a terminat, vor pleca acasă săptămâna viitoare”, poate fi auzit Prigozhin spunând, adăugând: „Aceștia se pregătesc să fie trimiși. Cu toții lucrăm în noaptea de Anul Nou.

„Aici zac luptătorii Wagner care au murit pe front. Acum sunt puși în sicrie de zinc și se vor întoarce acasă”.

În timp ce mai multe cadavre sunt văzute fiind scoase dintr-un camion, Prigozhin poate fi auzit făcând urări de Anul Nou.

Wagner a jucat un rol-cheie în ofensiva rusă împotriva Bahmut, soldații ucraineni intervievați de The Guardian spunând că luptătorii Wagner au fost adesea folosiți ca trupe de șoc în atacurile frontale asupra pozițiilor lor, în timp ce rușii mobilizați recent sunt desfășurați în roluri mai defensive.

În timp ce surse ucrainene și bloguri militare rusești au sugerat de mult timp că Wagner a suferit pierderi grele în asaltul care durează de luni de zile, imaginile – și comentariul lui Prigozhin – au subliniat amploarea mare a uzurii.

Situația din oraș, din ce în ce mai dificilă

Într-un al doilea clip de filmare din timpul vizitei sale pe frontul de est, Prigozhin a confirmat dificultățile pe care le întâmpină forțele sale. „Toată lumea vrea să știe când vom captura Bahmutul”, explică el, folosind numele rusesc al orașului, Artemovsk.

„În Artemovsk, fiecare casă a devenit o fortăreață. Băieții noștri se luptă uneori mai mult de o zi pentru o casă. Uneori se luptă săptămâni întregi pentru o casă. Și în spatele acestei case, există încă o nouă linie de apărare, și nu una singură. Și câte astfel de linii de apărare există în Artemovsk? Cinci sute nu ar fi probabil o exagerare”.

Ultimele lupte din est au avut loc în timp ce președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, a declarat că Rusia se pregătește să își intensifice atacurile asupra țării folosind drone explozive de fabricație iraniană.

„Avem informații că Rusia plănuiește un atac prelungit cu Shaheds (drone explozive)” a declarat Zelenskiy în discursul său video nocturn de luni seara târziu.