Smart IT – povesti si sfaturi
Uite ca am ajuns si la final cu aceasta competitie care s-a desfasurat pe parcursul catorva luni bune si asupra careia s-au intors toate privirile pana acum. A fost o placere sa avem in sala atat de multi concurenti si, sincer, numarul lor mi s-a parut neasteptat de mare. Aceasta demonstreaza un lucru important: ca elevii, studentii, dezvoltatorii de aplicatii independenti, in general, si-au manifestat interesul in mod deosebit fata de aceasta competitie.
A fost intr-adevar o competitie acerba, am vazut oameni foarte increzatori in fortele proprii, foarte convinsi ca vor pleca acasa cu premiul la subrat, insa nu au oferit o prezentare pe masura. Am vazut oameni care au fost mai putin pregatiti, au avut parte de emotii in timpul prezentarii, insa au dus-o la bun sfarsit fiind uimiti de rezultat. Am vazut, de asemenea, un interes deosebit al publicului, care a ramas in sala pe aproape toata durata evenimentului, adresandu-le intrebari concurentilor. Am avut parte de intrebari chiar agresive si de cele mai multe ori tehnice din partea unor domni si chiar domnisoare preocupate de acest domeniu. Au existat si din partea juriului, programatori cu experienta, intrebari provocatoare, care i-au pus pe ganduri pe finalisti. Practic, discutiile constructive au fost la ele acasa.
Mi-a placut sa vad reactia participantilor, incantati de feedback-ul primit, recunoscand sincer ca „nu s-au gandit la acel aspect”, insa ca o vor face pe viitor.
Referitor la aplicatii, mi s-a parut ca pentru segmentul web au fost mai putin complexe, in timp ce pentru sectiunea de mobile concurentii au fost ceva mai bine pregatiti, atat din punct de vedere al aplicatiei propriu-zise, cu un concept mai bine pus la punct si cu idei de monetizare, cat si ca prezentare.
Castigatorii celor doua sectiuni ale concursului au fost desemnati dezvoltatorii aplicatiilor iDeal (Radu Nitescu), pentru sectiunea Web, si Edu4All (Alexandru Flavian Tataru), pentru sectiunea Mobile, cu cate 1.000 euro. De asemenea, din partea companiei Research In Motion au fost acordate premii speciale constand in dispozitive mobile BlackBerry si un abonament dedicat dezvoltatorilor, in valoare de 2.900 euro.
Va invitam sa urmariti galeria de imagini de mai jos, iar aproape de finalul articolului avem un clip video cu segmentele importante ale competitiei:
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/SmartIT2012/”/]
Cateva idei pentru cei care au participat si chiar si pentru cei care nu s-au inscris in competitie, insa au in plan dezvoltarea unei astfel de aplicatii pe viitor:
– Inainte de toate, aveti in vedere scopul pentru care ati creat aplicatia.
– Nu uitati sa va conturati foarte bine publicul tinta, segmentul de utilizatori pentru care ati creat aplicatia.
– Un plan de monetizare este binevenit. Juriul va aprecia foarte mult un produs care vine cu o serie de idei legate de cum va fi vandut.
– Prezentarea trebuie sa fie mai putin tehnica si mai mult bazata pe interactiunea cu utilizatorul – screenshot-uri sau un live demo sunt recomandate.
– O aplicatie poate fi portata destul de rapid pentru o alta platforma, deci ar fi bine sa aveti in vedere posibilitatea integrarii acesteia pentru iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone 7.
– Componenta de socializare si conectare la aplicatie cu ajutorul mai multor conturi de tipul Facebook, Google este destul de importanta.
– Disponibilitatea aplicatiei in magazinul de aplicatii si, eventual, scurte review-uri si comentarii ale celor care au folosit-o pana la momentul respectiv sunt de mare ajutor in orice prezentare.
– Lucrul in echipa este si el important, prin urmare incercati sa gasiti colegi cu care sa lucrati la aplicatie, iar rezultatul va fi mai promitator.
Smart IT from Madvideo on Vimeo.
Pe langa recomandarile de sus, as avea cateva sfaturi pentru cei care au participat la eveniment. Nu renuntati la ideea voastra, chiar daca ati avut impresia ca nu a fost apreciata. Incercati sa finalizati toate aplicatiile la care lucrati si, eventual, gasiti o alta forma de prezentare sau abordare a acelei idei – o mare parte din aplicatiile construite cu un anume scop pot ajunge sa exceleze intr-un alt domeniu decat cel la care va gandeati. De exemplu, o aplicatie cu intrebari si raspunsuri oferita gratuit poate fi implementata ca sistem de invatare pentru elevi in scolile generale si poate fi transformata intr-o aplicatie web offline.
Acestea fiind spuse, va dorim succes in continuare! 🙂