03 ian. 2023 | 14:10

Coreea de Nord amenință lumea cu armele nucleare. Kim Jong Un cere o „creștere exponențială” a arsenalului nuclear

ULTIMA ORĂ
Coreea de Nord amenință lumea cu armele nucleare. Kim Jong Un cere o „creștere exponențială” a arsenalului nuclear

Liderul nord-coreean Kim Jong Un cere o „creștere exponențială” a arsenalului de arme nucleare al țării sale, ca răspuns la ceea ce el susține că sunt amenințări din partea Coreei de Sud și a Statelor Unite, a relatat presa de stat de la Pyongyang.

Comentariile lui Kim vin în contextul în care Coreea de Nord a testat de două ori în weekend ceea ce a afirmat că este un sistem de rachete de mari dimensiuni, cu capacitate nucleară și lansare multiplă, care ar putea pune în raza sa de acțiune întreaga Coree de Sud, potrivit unui raport al Agenției Centrale de Știri Coreene (KCNA).

Vorbind în ajunul Anului Nou, în ultima zi a unei sesiuni plenare de șase zile care a analizat anul 2022, Kim a declarat că Coreea de Sud a devenit un „inamic de necontestat”, iar principalul său aliat, SUA, a crescut presiunea asupra Nordului la nivel „maxim” în ultimul an prin desfășurarea frecventă a resurselor sale militare în Peninsula Coreeană.

Producerea „în masă” a armelor nucleare

Ca răspuns, Kim a declarat că, în anul următor, Pyonyang trebuie să producă în masă arme nucleare tactice, dezvoltând în același timp o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care ar oferi Nordului o „capacitate de contraatac rapid”, potrivit raportului KCNA.

Comentariile lui Kim vin la sfârșitul unui an în care regimul său a testat mai multe rachete decât oricând în istoria Coreei de Nord, inclusiv o rachetă intercontinentală care ar putea, teoretic, să lovească continentul american.

Sâmbătă, în cea de-a 37-a zi de teste cu rachete din 2022, Coreea de Nord a lansat cel puțin trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune de la un sit situat la sud de Pyongyang, potrivit Statului Major al armatei sud-coreene.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a răspuns ulterior la comentariile lui Kim, calificându-le drept „un limbaj provocator care dăunează grav păcii și stabilității Peninsulei Coreene”, potrivit CNN.

Ministerul a îndemnat Pyongyangul să „oprească imediat” dezvoltarea armelor nucleare și să revină pe calea denuclearizării, avertizând că „regimul lui Kim Jong Un se va sfârși dacă Coreea de Nord va încerca să folosească arme nucleare”.

Ministerul a promis că își va menține poziția de pregătire militară pentru a „răspunde ferm” la orice amenințare nord-coreeană, adăugând că armata își va consolida sistemul de apărare cu „trei axe”, conceput pentru a contracara amenințările nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord.