31 dec. 2022 | 20:02

Oamenii de știință au descoperit ceva ciudat sub Yellowstone. Ce se află în celebrul vulcan din America

ACTUALITATE
Oamenii de știință au descoperit ceva ciudat sub Yellowstone. Ce se află în celebrul vulcan din America

Oamenii de știință au descoperit un material bogat în carbon sub supervulcanul Yellowstone. Dimensiunea acestuia este impresionantă, ridicând semne de întrebare cercetătorilor.

O mare masă de material lichidizat, bogat în carbon, a fost descoperită la sute de kilometri adâncime sub Yellowstone, precum și în zona extinsă de vest a Statelor Unite. Aceasta măsoară 1,8 milioane de kilometri pătrați și clocotește în interiorul regiunii superioare a mantalei, regiunea planetei care este o masă agitată parțial topită.

În esență, sunt carbonați topiți, un tip de rocă care conține mult carbon. De fapt, acest rezervor de carbon este atât de mare încât a schimbat complet modul în care oamenii de știință înțeleg ciclul carbonului. Pentru a spune în termeni comparabili, în 2011, cantitatea de carbon eliberată în atmosferă, în principal prin activitatea umană, era de aproximativ 10 miliarde de tone. Acest rezervor nou găsit implică faptul că mantaua superioară conține de 10.000 de ori mai mult carbon decât acesta, în primul rând sub formă de dioxid de carbon.

„Eliberarea în atmosferă a doar 1% din acest CO2 va fi echivalentul cu arderea a 2,3 trilioane de barili de petrol”, a declarat coautorul principal Sash Hier-Majumder, lector superior în geofizică la Royal Holloway, într-un comunicat.

Este de aproximativ 325 de ori mai mare decât consumul anual de petrol al Statelor Unite. Deși acest carbon va ajunge încet la suprafață prin erupții vulcanice, nu ar trebui să creeze îngrijorări. Va avea un efect incredibil de mic asupra ratei schimbărilor climatice pe care o experimentăm acum, pe care un studiu recent a estimat că este de 170 de ori mai rapid decât s-ar aștepta dacă omenirea ar fi scoasă din ecuație.

Scriind în revista Earth and Planetary Science Letters, o echipă de la Royal Holloway din Londra explică modul în care au folosit o rețea enormă de senzori seismici pentru a detecta monstrul de carbonat de sub picioarele noastre.

Yellowstone din National Parcul National din Wyoming

Parcul National Yellowstone, Statele Unite

Materialul lichid descoperit sub supervulcanul Yellowstone

Undele seismice se deplasează cu viteze diferite și în unghiuri diferite printr-o varietate de materiale. Aceasta înseamnă că cercetătorii pot folosi astfel de valuri pentru a determina din ce sunt făcute adâncurile planetei, iar această rețea extinsă de senzori nou amplasată a fost folosită pentru a face această descoperire uluitoare.

„Sub vestul SUA este un imens rezervor subteran parțial topit de carbonat lichid. Este rezultatul uneia dintre plăcile tectonice ale Oceanului Pacific forțate sub vestul SUA, suferind topire parțială datorită gazelor precum CO2 și H2O conținute în mineralele dizolvate în ea”, a adăugat Hier-Majumder.

În mod normal, atunci când o placă tectonică este forțată sub alta într-un proces cunoscut sub denumirea de subducție, este obținut un stil foarte complex, stratificat de topire în spațiul de deasupra plăcii descendente, pe măsură ce se deshidratează. Acest lucru produce în cele din urmă volume mari de magmă groasă, gazoasă, care produce unii dintre cei mai explozivi vulcani.

Muntele St. Helens și întregul Arc Cascada căruia îi aparține sunt exemple principale ale acestui tip de vulcanism în zonă de subducție. Cu toate acestea, din când în când, apare o formă foarte ciudată de topire în amestec, în acest caz, o mulțime de roci bogate în carbon au fost adăugate la mantaua superioară.

Când magma bogată în carbon ajunge în faza de erupție, tinde să producă lavă de carbonatit alb-negru incredibil de fluidă, foarte „rece”. Mai mulți vulcani din Rift-ul Africii de Est prezintă acest tip de activitate eruptivă, care creează niște peisaje cu aspect cu adevărat straniu.

Nu există încă nicio dovadă la suprafață că vulcani de carbonatit vor apărea în curând în vestul SUA și este mai probabil că vor avea loc erupții explozive „convenționale” foarte gazoase. Totuși, în câteva zeci de milenii, planeta ar putea surprinde locuitorii săi, dacă vor mai exista la acea vreme.