30 dec. 2022 | 09:24

Acest animal va fi creat în laborator: cum salvează specia oamenii de știință

ACTUALITATE
Acest animal va fi creat în laborator: cum salvează specia oamenii de știință

Prima cercetare la nivel mondial se apropie de crearea de celule de ouă de rinocer alb de nord, pentru a salva specia.

Rinocerul alb de nord este o subspecie aflată chiar la marginea existenței. Braconajul catastrofal a distrus această specie. Ultimii doi rinoceri supraviețuitori sunt ambii female: Najin, în vârstă de 33 de ani, și fiica ei, Fatu, în vârstă de 22 de ani.

S-ar putea să credeți că acest lucru ar însemna sfârșitul speciei în întregime. Dar echipa de la Proiectul BioRescue, coordonată de Institutul Leibniz pentru Cercetarea Grădinii Zoologice și a Faunei Sălbatice (Leibniz-IZW), are alte idei.

Cu doar două femele din subspecie rămase, evident că nu se pot reproduce singure. Echipa încearcă o metodă incredibil de ambițioasă pentru a salva rinocerul alb de nord de la dispariția completă. Procesul folosește celulele pielii unui rinocer decedat pentru a crea spermatozoizi și ovule. Odată ce spermatozoizii și ovulele au fost făcute, ideea este apoi de a crea un embrion care să fie implantat într-un rinocer alb sudic (o specie foarte strâns înrudită), care să ducă apoi fătul la termen.

Cum salvează cercetătorii specia

Procesul a mai fost făcut înainte la șoareci. Cu toate acestea, pentru fiecare specie nouă, cercetătorii se confruntă cu noi provocări pe parcurs.

Celulele pielii provin de la mătușa lui Fatu, Nabire, care a murit în 2015. Aceste celule au fost apoi transformate în celule stem pluripotente, induse de echipa doctorului Sebastian Diecke de la Centrul Max Delbrück. Aici intervine o cercetare genetică foarte inteligentă, deoarece echipa a cultivat cu succes celule germinale primordiale (PGC), din aceste celule stem, într-o premieră mondială. Aceste PGC sunt precursorii ouălor și spermei de rinocer, care ar fi necesare pentru a crea un noul rinocer de nord viu.

„Este prima dată când celulele germinale primordiale ale unei specii mari de mamifere pe cale de dispariție au fost generate cu succes din celule stem”, explică un autor al studiului, Masafumi Hayashi, de la Universitatea din Osaka, într-o declarație.

O a doua metodă este, de asemenea, sugerată, în încercarea de a salva specia. Echipa vrea să colecteze ovule de la Fatu, în vârstă de 22 de ani, și să le fertilizeze folosind sperma congelată de la rinoceri albi nordici decedați. Din păcate, din cauza problemelor de sănătate, Fatu nu ar putea duce embrionul rezultat și mama ei este prea bătrână pentru a face acest lucru.

Prin urmare, următoarea etapă este maturizarea PGC-urilor nou create, în celule de ou viabile.