27 dec. 2022 | 08:00

Zile libere 2023 – cu câte zile plătite se mărește concediul de odihnă al românilor anul viitor. Informația dimineții pentru angajați

ACTUALITATE
Zile libere 2023 - cu câte zile plătite se mărește concediul de odihnă al românilor anul viitor. Informația dimineții pentru angajați

În 2023, pe lângă zilele legale de concediu, românii au nu mai puțin de 15 zile libere sau sărbători naționale. În teorie, există și un proiect pentru suplimentarea respectivului număr cu două zile, dar este improbabil să treacă la timp prin toate etapele. Cel mai probabil, inițiativa respectivă își va face simțite efecte începând cu 2024.

În 2023, dintre cele 15 zile libere pe care le au românii de la stat, nu mai puțin de 12 vor pica în timpul săptămânii, iar trei vor fi în weekend. Există un proiect ca acestora să li se mai adauge alte două zile în plus, chiar la începutul anului. Este vorba de 6 și 7 ianuarie, Boboteaza și Sfântul Ion.

Ce se întâmplă zilele libere din 2023 ale Românilor

Încă din luna martie a acestui an, la Senat s-a înregistrat o propunere conform căreia ziua de Bobotează, respectiv 6 ianuarie, să fie adăugată pe lista zilelor de sărbătoare în care nu se lucrează. Propunere a trecut de senat în mai, iar în septembrie a primit aviz favorabil pentru a fi adoptată de către deputați. Din păcate, până la final de an, aceasta nu a mai apucat să intre pe ordinea de zi, de aici și reticența că-și va face simțite efectele în prima săptămână din 2023.

Cea de a doua propunere a fost înregistrată în Senat din septembrie 2022, iar în decembrie a ajuns să fie adoptată tacit, pentru nu a mai făcut subiectul unei dezbateri și nici nu a fost votată în termenul legal. Potrivit noii propuneri, zilele de 6 și 7 ianuarie ar trebui să fie zile libere naționale. Din păcate pentru românii care sperau la o minivacanță în prima săptămână din ianuarie, nici respectiva propunere nu a mai ajuns să treacă de Camera Deputaților.

Important este însă că sunt șanse infime spre inexistente ca respectivele proiecte să nu treacă de Parlament și să ajungă pe masa președintelui pentru promulgare. În final, din 2024, vom vorbi de nu mai puțin de 17 zile libere.

Lista completă cu zilele libere din 2023 poate fi consultată mai jos:

– 1 ianuarie, 2 ianuarie: Anul Nou (duminică, luni)

– 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române (marţi)

– 14 aprilie: Vinerea Mare (vineri)

– 16-17 aprilie: Paște ortodox (duminică, luni)

– 1 mai: Ziua Muncii (luni)

– 1 iunie: Ziua Copilului (joi)

– 4 iunie: Rusalii (duminică)

– 5 iunie: A doua zi de Rusalii (luni)

– 15 august: Adormirea Maicii Domnului (marţi)

– 30 noiembrie: Sfântul Andrei (joi)

– 1 decembrie: Ziua Națională a României (vineri)

– 25 decembrie, 26 decembrie – Crăciunul (luni, marţi).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele