22 dec. 2022 | 00:26

Volodimir Zelenski, față în față cu Joe Biden. Președintele SUA: „Nu veți fi niciodată singur” VIDEO

ULTIMA ORĂ
Volodimir Zelenski, față în față cu Joe Biden. Președintele SUA: „Nu veți fi niciodată singur” VIDEO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns, miercuri, la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de președintele american Joe Biden și soția sa, Jill.

Volodimir Zelenski a făcut prima sa călătorie cunoscută în străinătate de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de 300 de zile, călătorind în SUA într-o vizită cu miză mare pentru a obține sprijin pentru efortul său de război până anul viitor.

Conferință de presă comună Biden – Zelenski

Update 21 decembrie, ora 23:45. Cei doi președinți susțin o conferință de presă comună. Primul vorbitor este președintele SUA, Joe Biden.

„300 de zile au trecut de la începutul războiului, de 300 de zile poporul ucrainean a arătat lumii puterea lui și dragostea de libertate”

„Pe măsură ce ne îndreptăm spre noul an, este important pentru poporul american și pentru lume să audă direct de la dumneavoastră, domnule președinte, să audă despre lupta Ucrainei și despre necesitatea de a rămâne împreună până în 2023”, a spus Biden.

Biden i-a aplaudat pe ucraineni pentru „determinarea lor de nezdruncinat” și pentru „poziția lor fermă împotriva agresiunii”.

Președintele american a spus că a fost „semnificativ să vorbim unul cu celălalt în persoană, să ne privim în ochi, deoarece conducerea prin această criză teribilă a inspirat poporul ucrainean, așa cum ați făcut-o dumneavoastră, domnule președinte, și poporul american și întreaga lume”, a spus Biden.

„Nu veți fi niciodată singur”, a adăugat el.

„Astăzi, USAID alocă peste 374 de milioane de dolari pentru asistență umanitară de care Ucraina are nevoie urgentă, ceea ce asigură asistență alimentară și în numerar pentru mai mult de 1,5 milioane de ucraineni, precum și acces la asistență medicală, apă potabilă și ajutor pentru a se încălzi în timpul iernii pentru mai mult de 2,5 milioane de ucraineni”.

Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite un pachet suplimentar de 1.8 miliarde de dolari, care va include și sistemul defensiv Patriot.

„Va dura ceva timp până la finalizarea pregătirii necesare” pentru operarea sistemului, dar rachetele Patriot vor fi un „activ critic” pentru apărarea Ucrainei, a declarat Biden.

Președintele SUA a declarat că Statele Unite se vor asigura că Ucraina își poate „apăra țara împotriva agresiunilor Rusiei atât timp cât va fi nevoie”.

Volodimir Zelenski a vorbit despre rezistența împotriva terorii Rusiei, precizând că Ucraina trebuie să supraviețuiască acestei ierni

„Am discutat chestiuni legate de rezistența împotriva oricărei terori din partea Rusiei, distrugerea de către ei a infrastructurii noastre energetice, trebuie să supraviețuim acestei ierni. Este o problemă umanitară esențială pentru noi. Discutăm despre sancțiuni și presiuni legale asupra țării teroriste a Rusiei”, a declarat Zelenski.

„Anul viitor, mișcarea noastră va fi pentru a lupta pentru libertatea și independența noastră. Am vești bune la întoarcerea acasă. Președintele Biden a anunțat un nou pachet de susținere a apărării, aproximativ 2 miliarde de dolari americani, iar cel mai puternic element al acestui pachet este sistemul de baterii Patriots – ceva care va întări semnificativ apărarea noastră aeriană”, a declarat Zelenski.

Liderul ucrainean a declarat că securizarea spațiului aerian ucrainean este esențială pentru protejarea sectorului energetic și a infrastructurii țării.

„Acesta este un pas foarte important pentru a crea un spațiu aerian sigur pentru Ucraina și doar așa am putea priva țara teroristă și atacul lor terorist de a lovi sectorul nostru energetic, oamenii noștri și infrastructura noastră. Am avut o negociere și discuții foarte bune despre pașii noștri strategici, pe care i-am discutat cu președintele Biden și despre ceea ce ne așteptăm anul viitor și pentru ce ne pregătim. Acest lucru este foarte important pentru toți ucrainenii”, a declarat el.

„Luptăm cu adevărat pentru victoria noastră comună împotriva acestei tiranii care este viața reală – și vom câștiga”

 

Zelenski, distincție de pe front pentru Biden

Zelenski i-a înmânat președintelui SUA o distincție de erou ucraineană, după ce ambii lideri au vorbit cu reporterii de la Casa Alba.

Președintele ucrainean i-a mulțumit lui Biden și Congresului SUA pentru sprijinul acordat și și-a exprimat aprecierea pentru poporul american.

„Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte. Bineînțeles, mulțumesc sprijinului bipartizan, mulțumesc Congresului și mulțumesc din partea oamenilor obișnuiți către oamenii dumneavoastră obișnuiți, americanii. Apreciez cu adevărat”, a spus el.

Zelensky i-a înmânat apoi lui Biden premiul de erou, despre care a spus că a fost transmis de un căpitan din armata ucraineană care luptă în regiunea Donbas.

„Un tip care este cu adevărat, cu adevărat un erou, un căpitan adevărat, iar el m-a rugat să îi transmit premiul președintelui Biden”, a spus Zelensky.

„El este foarte curajos și a spus să i-o dau președintelui foarte curajos, iar eu vreau să vă dau, aceasta este o cruce pentru merite militare”, a completat președintele ucrainean.

300 de zile de război

Președintele SUA, Joe Biden, a remarcat cele 300 de zile de război al Rusiei în Ucraina, în timp ce vorbea miercuri cu reporterii împreună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Domnule președinte, mă bucur că v-ați întors”, i-a spus Biden lui Zelenski. „Este o onoare să fiu alături de dumneavoastră în apărarea unită împotriva a ceea ce este un război brutal purtat de Putin”.

300 de zile de război în Ucraina

„Greu de crezut, 300 de zile trecând prin asta, iar Putin a purtat un atac brutal asupra dreptului ucrainenilor de a exista ca națiune și atacul asupra unor ucraineni nevinovați fără niciun alt motiv decât acela de a intimida”, a adăugat Biden, menționând escaladarea atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice și civile.

Zelenski face prima vizită în afara Ucrainei de la începutul războiului

Președintele ucrainean a fost filmat în timp ce se deplasa cu mașini în fața gării Przemyśl din Polonia.

Ulterior, el a zburat la Washington DC pentru întâlniri cu președintele american, Joe Biden, la Casa Albă, și pentru a se adresa politicienilor din Congres. În timp ce se afla în aer, Zelenskiy a scris pe Twitter că intenționează să consolideze „rezistența și capacitățile de apărare” ale țării.

Parlamentarii americani urmează să voteze asupra unui pachet de cheltuieli de sfârșit de an care include aproximativ 45 de miliarde de dolari pentru asistență de urgență pentru Ucraina. Cea mai recentă tranșă de finanțare ar fi cea mai mare infuzie de asistență americană de până acum pentru Ucraina, depășind chiar și cererea de urgență de 37 de miliarde de dolari a lui Biden.

Casa Albă a anunțat anterior că intenționează să trimită baterii avansate de rachete Patriot în Ucraina, despre care a spus că ar fi vitale pentru a opri atacurile „barbare” cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii critice, precum și 1 miliard de dolari în asistență suplimentară pentru apărare.