20 dec. 2022 | 13:30

România, la coada Europei, din nou: suntem în top 3 de la capăt, iar sărăcia nu a fost niciodată mai clară

ACTUALITATE
România, la coada Europei, din nou: suntem în top 3 de la capăt, iar sărăcia nu a fost niciodată mai clară

Nu există niciun studiu publicat în ultimele decenii care să nu confirme un grad acut de sărăcie pentru majoritatea românilor de pe meleaguri mioritice, iar o nouă analiză reconfirmă situația îngrijorătoare din România.

La nivel european, media salarială anuală în 2021 pentru angajații cu normă întreagă a fost de 33.500 de euro, conform datelor agregate de Eurostat. În mod cât se poate de previzibil, România este cu mult, foarte mult, sub această medie. Dincolo de tristețea financiară din țara noastră, fascinante sunt extremele de la polul opus.

Cele mai mari salarii din Europa, dar cele mai mici

În Uniunea Europeană, cel mai ridicat salariu din 2021 full-time anual ajustat a fost de 72.200 de euro. Îl găsești în Luxemburg. Foarte departe, dar pe locul al doilea în top, este Danemarca cu 63.300 de euro și Irlanda cu 50.300 de euro. România se află și ea în clasament, dar pe locul trei de la coadă. Avem totuși o victorie, dacă vrei s-o înregistrezi din acest punct de vedere. Tocmai am depășit Ungaria la venitul mediu anual pe cap de locuitor.

În România, venitul mediu pe cap de locuitor anual, cu un salariu full-time, a fost de 13.000 de euro. În Ungaria, acesta se ”rezumă” la 12.600 de euro. Bulgaria este în continuare cea mai săracă țară din blocul comunitar cu aproximativ 10.300 de euro.

Dincolo de victorioși și înfrânți, aceste valori sunt foarte importante nu doar pentru a-ți influența țara în care te muți anul viitor. Conform Agerpres, Directiva UE privind „Cartea albastră” prevede folosirea acestui indicator pentru determinarea salariului mediu anual brut pentru fiecare stat membru UE şi acordarea permiselor de lucru pentru angajaţii cu înaltă calificare. Directiva are ca obiectiv atragerea în UE a angajaţilor cu înaltă calificare conform unor condiţii de admisie mai flexibile, îmbunătăţind drepturile şi posibilitatea deţinătorilor „Cărţii albastre” de a se muta mai uşor în alt stat membru UE.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele