24 dec. 2022 | 07:35

VIDEO Robotul care se cațără pe pereți: până unde a ajuns tehnologia

ACTUALITATE
VIDEO Robotul care se cațără pe pereți: până unde a ajuns tehnologia

Nu există tehnologie în plină dezvoltare care să oscileze atât de des între a fi drăguț și absolut înfiorător ca robo-câinii. Acum, sunt în stare să se cațere pe pereți ca niște gândaci uriași. Iată cât de îndemânatic este robotul.

Da, ai auzit bine. Cercetătorii de la Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea au dezvoltat un robot cu patru picioare care poate urca pe pereți și tavane din fier și oțel, așa cum e descris într-un studiu publicat recent în revista Science Robotics. Ei îl numesc MARVEL, prescurtare de la Magnetically Adhesive Robot for Versatile and Expeditious Locomotion, și cântărește doar aproximativ 18 kilograme.

MARVEL nu este primul robot care poate escalada pereți, dar, spre deosebire de majoritatea celorlalți, folosește picioare magnetice, în loc de roți, prinderi, ventuze sau elice.

Robotul se poate cățăra pe pereți

De asemenea, robotul este foarte abil, spun designerii săi, mergând cu îndemânare pe suprafețe curbe precum cea a unui rezervor de stocare din metal ruginit, în parte datorită picioarelor sale inovatoare care folosesc electromagneți și a unui material inteligent, asemănător cauciucului.

Acest tip de abilitate a picioarelor sale va fi un punct cheie de vânzare al robotului, deoarece creatorii săi susțin potențialul său de a fi folosit în medii industriale pentru a inspecta poduri, nave și clădiri, în special la înălțimi mari care ar fi periculoase pentru oameni.

Este, de asemenea, rapid. În timpul testării, MARVEL a reușit să urce pe un rezervor de stocare curbat, cu o viteză maximă de puțin peste un kilometru la oră, evitând proeminențele și trecând peste obstacole, cum ar fi goluri, de-a lungul drumului. Pe suprafețe mai ușoare, cum ar fi pereții și tavanele plate, robotul a urcat cu o viteză de doi kilometri la otă.

Potrivit cercetătorilor, asta „demonstrează cea mai rapidă viteză de mers pe verticală și inversată” a roboților de cățărare inventați până acum.

Cu toate acestea, creatorii săi spun că încă mai are un drum de parcurs înainte de a putea aborda în mod constant suprafețele neregulate sau curbate și abrupte.