15 dec. 2022 | 17:19

Ce se întâmplă în Parlamentul European după scandalul de corupție Qatargate

ULTIMA ORĂ
Ce se întâmplă în Parlamentul European după scandalul de corupție Qatargate

Înalți funcționari din Parlamentul European vor propune un plan în 10 puncte pentru a aborda problema corupției în cadrul Camerei, în contextul în care joi a izbucnit războiul politic legat de cel mai grav scandal de corupție din UE din ultimele decenii.

Decizia Parlamentului European pentru eliminarea corupției

În urma acuzațiilor de luare de mită care au cuprins Bruxelles-ul, șeful Parlamentului European urmează să introducă în ianuarie planuri pentru a rezolva lacunele și disfuncționalitățile care au permis corupției și practicilor de lobby necorespunzătoare să prospere, au declarat pentru POLITICO două persoane informate despre aceste planuri.

Planul se va concentra, printre altele, pe acordarea de noi protecții pentru denunțătorii care descoperă afaceri dubioase în interiorul adunării formate din 705 membri. Deși Parlamentul a votat în favoarea unor astfel de protecții pentru cetățenii UE, nu a reușit să acorde astfel de protecții propriilor angajați, iar denunțătorii s-au confruntat anterior cu represalii pentru că au vorbit despre comportamente ilegale sau suspecte în birourile lor.

Vestea despre aceste planuri a venit în contextul în care liderii conservatori pregătesc o ofensivă politică împotriva rivalilor lor socialiști, ai căror membri au fost până acum principalul obiectiv al anchetei poliției belgiene.

„Acesta este un decalaj uriaș pe care trebuie să îl umplem. Aceasta este cea mai mare problemă pe care o avem. Trebuie să-i lăsăm pe oameni să ne ajute să expunem infracționalitatea”, a declarat un oficial al Parlamentului informat despre aceste planuri.

Transparența activității de lobby

Având în vedere că scandalul care a cuprins Bruxelles-ul s-a axat pe activitățile unui fost deputat acuzat că a distribuit bani în numerar în numele Qatarului, Parlamentul va încerca, de asemenea, să consolideze transparența în ceea ce privește activitatea de lobby pentru statele străine și să îmbunătățească regulile privind dezvăluirea cadourilor, au spus persoanele respective.

„Avem o problemă structurală în Parlament. Comisia pentru afaceri externe are multă expertiză și influență. Dar apoi avem grupuri de prietenie care sunt aleatorii și greu de controlat. Oamenii ar trebui să declare cadourile, dar totul este voluntar”, a declarat un alt consilier.

În prezent, Parlamentul European nu îi obligă pe lobbyiștii care reprezintă interese de stat să își declare legăturile într-un registru public de transparență, ceea ce deschide o vastă portiță de influență.

„Apoi, avem o problemă cu foștii membri ai Parlamentului”, a declarat o altă persoană care cunoaște planurile, referindu-se la faptul că foștii europarlamentari păstrează accesul neîngrădit la clădirile Parlamentului. „Acesta este un lucru istoric. Ceea ce vom sancționa sunt foștii deputați care vin să facă lobby. Ideea este că aceștia își vor pierde privilegiile. Ei ar trebui ca un lobbyist”.

Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, va încerca, de asemenea, să obțină o reformă a rezoluțiilor de urgență – poziții care sunt votate de întregul Parlament, dar care sunt supuse mai puțin deliberării decât rezoluțiile obișnuite înainte de a fi prezentate în cameră, ceea ce le face o țintă naturală pentru lobbyiștii care doresc să influențeze pozițiile și să pretindă sprijinul organismului reprezentativ al UE.