14 dec. 2022 | 16:41

Vin vremuri grele pentru românii cu datorii la bănci: e jale dacă ai schimbat ROBOR cu IRCC

ACTUALITATE
Vin vremuri grele pentru românii cu datorii la bănci: e jale dacă ai schimbat ROBOR cu IRCC

Anul 2023 nu aduce deloc o temperare a situației dobânzilor bancare, pentru românii datori la bănci. Din contră! Se va complica foarte mult, din perspectivă financiară, situația pentru cei care au credite influențate de IRCC, indicele luat în calcul pentru creditele contractate după luna mai a anului 2019 sau schimbat, la cererea debitorului.

Încă din prima lună a anului viitor, românii care au de rambursat credite influențate de IRCC vor simți pe pielea lor ce înseamnă această criză a dobânzilor, fiindcă ratele se vor scumpi simțitor, cu sute bune de lei.

Conform celor mai recente estimări făcute de specialiști în domeniul bancar, bazate pe datele oficiale ale băncilor comerciale, se pare că dobânda a unui credit ipotecar în lei, influențat de IRCC, va ajunge chiar și la 9,4% în prima lună a anului viitor. Concret, față de nivelul actual, o rată ar putea crește cu valori cuprinse între 200 și puțin peste 300 de lei, doar din ianuarie, dar unii experți avertizează că IRCC ar putea deveni mult mai agresiv, pe măsură ce inflația se dovedește a fi rezilientă la politica monetară dură a Băncii Naționale, iar instituția se va vedea nevoită să ridice și mai mult dobânda cheie, peste nivelul actual deja usturător. După cum am văzut deja, dobânda cheie influențează rapid dobânzile practicate de băncile comerciale, iar acest lucru se traduce, cât se poate de simplu și de dureros, în scumpiri în cascadă pentru ratele lunare ale creditelor în lei cu dobândă variabilă.

Soluția nu e să schimbi ROBOR cu IRCC. Altceva recomandă specialiștii

Conform experților Finzoom.ro, cea mai bună idee este să optezi pentru trecerea la dobândă fixă. Astfel, vei avea o perioadă rezonabilă de timp în care te vei bucura de predictibilitate asupra costului lunar al ratelor tale către bănci.

” În momentul actual cea mai bună variantă este în continuare o refinanțare cu dobândă fixă pentru că avem dobânzi fixe de 6% – 7%, care sunt sub indicele ROBOR și vor fi sub indicele IRCC pe viitor. Practic, îți câștigi confortul pentru următorii 3 – 5 ani sau de cât ai nevoie. Apoi poți face din nou o refinanțare către o dobândă variabilă dacă este mai mică. Dar câștigi la rată câteva sute de lei. Dacă nu reușești să faci această refinanțare la propria bancă sau poate chiar la altă bancă, poți negocia gratuit, cu ajutorul Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar, un conciliator de la centru, o soluție mai bună pentru creditul tău. Centrul este înființat în urma unei directive europene”, a spus Irina Chițu, specialist Finzoom.ro, citată de Rfi.ro.

Acestea fiind spuse, analizează-ți foarte bine opțiunile de viitor și alege din timp varianta cea mai potrivită pentru tine și finanțele tale personale.