13 dec. 2022 | 16:27

Austria are cinci condiții pentru deblocarea spațiului Schengen. Ce trebuie să facă UE și România

ULTIMA ORĂ
Austria are cinci condiții pentru deblocarea spațiului Schengen. Ce trebuie să facă UE și România

Pentru Austria, problema migranților va juca un rol vital la viitorul summit al UE (Bruxelles). Acest lucru a fost convenit de cancelarul austriac Karl Nehammer cu liderul Consiliului European, Charles Michel. Viena are cinci cereri pe care le vrea puse rapid în aplicare, relatează presa locală.

Ce condiții pune Austria pentru ca România să adere la Schengen

Astfel, Austria cere Comisiei UE să plătească pentru operațiunile polițienești din străinătate, pentru a combate migrația ilegală. În plus, guvernul de la Viena intenționează să ofere mai mult sprijin țărilor de frontieră externă privind protecția granițelor, în special cu resurse financiare pentru viitoarele proiecte de infrastructură (de exemplu, construcția de garduri între Bulgaria și Turcia).

Al doilea apel al Austriei către Comisia Uniunii Europene este că ar trebui, ca urmare a Directivei privind persoanele strămutate (statut de protecție mai rapid sau acces la piața muncii), să elaboreze o „Directivă pentru returnare”.

Unele cerințe țin de UE, altele de noi și de bulgari

În plus, procedurile de azil în țările terțe sigure trebuie să fie posibile, un model pe care Danemarca și Marea Britanie, de pildă, îl urmăresc.
De asemenea, potrivit oficialilor austrieci, ar trebui să fie mai ușor să se revoce statutul de protecție al infractorilor. În cele din urmă, Comisia UE să înființeze și să finanțeze un proiect-pilot pentru procedurile rapide de azil la frontiera externă a blocului comunitar.

Austria a blocat, săptămâna trecută, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Așadar, așteptarea care durează deja de peste un deceniu a fost din nou prelungită. Pentru ca țara noastră să fie acceptată în spațiul european de liberă circulație, Viena pune aceste cinci condiții. Unele țin de Bruxelles, altele de noi și de bulgari.

Viena vrea proiecte pilot

Concret, Austria dorește punerea în aplicare a unor proiecte pilot pentru procedurile de azil la frontiera externă a UE, crearea unui temei juridic pentru o directivă privind returnarea și înființarea unui temei juridic pentru procedurile de azil în țări terțe sigure.

Autoritățile austriece vor ca migranții să își înregistreze procedurile de azil la frontiera Uniunii Europene și o procedură mai simplă pentru returnarea acestora în țările de origine. De altfel, Viena susține că România și Bulgaria au nevoie de sprijin „pentru combaterea traficului de persoane și pentru crearea unei infrastructuri de protecție a frontierelor externe”.