13 dec. 2022 | 14:09

Bătălia pentru Bahmut. De ce vrea Putin să pună mâna pe un mic oraș din estul Ucrainei

ULTIMA ORĂ
Bătălia pentru Bahmut. De ce vrea Putin să pună mâna pe un mic oraș din estul Ucrainei

De cel puțin șapte luni, armata rusă încearcă din răsputeri să câștige orașul Bahmut din regiunea Donețk. Însă, în ultimele săptămâni, bătălia a devenit una dintre cele mai înverșunate din războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Bahmut, care se află deasupra unei vaste mine de sare și este renumit pentru crama sa din epoca USRR, a fost atacat intens, pe alocuri complet distrus de bombardamentele constante.

Orașul Bahmut, ținta atacurilor rușilor

Înverșunarea Moscovei de a cuceri micul oraș Bahmut a nedumerit mulți observatori, care pun la îndoială angajamentul uriaș al resurselor militare rusești pentru luptă, în ciuda lipsei relative de semnificație strategică. Ce semnificație are Bahmut pentru Kremlin?

Ocuparea Bahmutului ar oferi Rusiei un punct de sprijin mic, strategic, pentru a lansa o ofensivă mai largă asupra orașelor Sloviansk și Kramatorsk, aflate la nord și sub controlul Ucrainei. În plus, zona se află pe traseul unei importante austostrăzi care trece prin regiunile Donețk și Lugansk (Donbas).

De ce Putin încearcă să-l cucerească

Totuși, concentrarea rușilor asupra orașului Bahmut i-a derutat pe analiști, care subliniază că lupta are un preț mult prea mare pentru Moscova, atât în ​​oameni, cât și în echipamente.

„Nimeni nu înțelege cu adevărat semnificația”, a spus analistul Konrad Muzyka de la Rochan Consulting, cu sediul în Polonia. „Nimeni nu poate explica de ce rușii luptă atât de feroce pentru Bahmut”, a continuat el, notează The Moscow Times.

Un posibil motiv pentru care Putin a aruncat atât de multe resurse în luptă este că a devenit o chestiune de prestigiu militar. După luni întregi de încercări de a lua orașul, Moscova este reticentă în a admite înfrângerea.

„Când Wagner conduce atacuri [în Bahmut], primul val sunt foștii deținuți, al doilea sunt militari mobilizați ruși, apoi al treilea val sunt trupele Wagner obișnuite”, a explicat expertul.

Ce are de câștigat gruparea de mercenari Wagner

Dar atacurile rușilor în și în jurul orașului au fost, până acum, în mare măsură respinse de armata ucraineană. „Este ca o bandă rulantă”, a declarat un militar ucrainean din Bahmut. Ce are de câștigat Wagner de pe urma orașului? După avalanșa de eșecuri din ultimele luni, armata lui Putin pare să fie sub presiune din ce în ce mai mare din partea Kremlinului, pentru a obține succesul pe câmpul de luptă.

Dacă mercenarii lui Evgheni Prigojin capturează Bahmutul, acest lucru ar marca o victorie semnificativă pentru gruparea Wagner și ar spori reputația sa pe plan intern, este de părere Mark Galeotti, expert în securitatea Rusiei la University College London.

„În mod normal, ar fi trebuit să existe o rațiune militară când rușii încercau să avanseze, dar de mult a ajuns să fie vorba doar despre mintea sângeroasă și dorința sau nevoia lui Prigojin de a avea victorii”, a punctat Galeotti.

A devenit o ruină

Confruntările dintre ucraineni și ruși se văd în fotografiile și videoclipurile din Bahmut, care arată pagube extinse aduse orașului și infrastructurii sale. Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că „ocupanții au distrus Bahmut, încă un oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine pârjolite”.