09 dec. 2022 | 19:46

Posibilă dezbatere în Parlamentul European despre tratamentul incorect primit de România la JAI

ULTIMA ORĂ
Posibilă dezbatere în Parlamentul European despre tratamentul incorect primit de România la JAI

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a anunțat că grupurile politice vor cere o dezbatere cu privire la felul în care s-a desfășurat votul la Consiliul JAI, unde Austria a refuzat aderarea României la Spațiul Schengen, votând împotriva. 

Subiectul aderării la Schengen, discutat în Parlamentul European

„Liderii celor mai mari 3 grupuri din Parlamentul European (PPE, Socialiștii și Renew) au agreat să solicite, de comun acord, săptămâna viitoare o dezbatere în Parlament privind tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spațiului Schengen. Sunt convins că Parlamentul European va fi unit de partea României”, precizează Siegfried Mureșan.

El a mai spus că motivul pentru care Austria a refuzat aderarea României este pentru că spațiul Schengen „nu este funcțional”. Cu toate acestea, spune Mureșan, țara a votat înainte pentru aderarea Croației la Schengen.

„Austria declară că a votat împotriva aderării României și extinderii spațiului Schengen fiindcă spațiul Schengen nu este funcțional.

Austria uită să spună că fix cu 5 minute înainte votase pentru aderarea Croației la spațiul Schengen, deci pentru extinderea spațiului Schengen.

Toate argumentele auzite de la Austria în această perioadă au fost false.  Vom arăta acest lucru foarte clar în următoarele zile în Parlamentul European, în spațiul public și cu orice ocazie”, a precizat europarlamentarul.

România ar trebui să încerce din nou, în martie

El a mai spus că aderarea României ar trebui devotată în prima parte a anului 2023, adică la Consiliul JAI din martie.

  Vicepreședintele PPE a fost primul care a avansat acest scenariu.

„E foarte important că Suedia, care va prelua președinția Consiliului UE la 1 ianuarie 2023, și-a manifestat astăzi deschiderea de a pune votul pe agendă.

Trebuie să eliminăm rezervele nejustificate ale Austriei și să avem cât mai curând un vot pozitiv, la începutul anului viitor”, a mai afirmat Mureșan.