09 dec. 2022 | 08:22

Ministrul austriac de Interne explică votul negativ pentru România: „Și eu sunt supărat”

ULTIMA ORĂ
Ministrul austriac de Interne explică votul negativ pentru România: „Și eu sunt supărat”

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a încercat să explice refuzul intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen. Unele răspunsuri, precum cel că Austria ar fi fost luată pe nepregătite de accelerarea procedurilor sau sugestia că țara noastră a fost blocată, fără dovezi concrete, au reușit să-i contrarieze inclusiv pe jurnaliștii austrieci.

Gerhard Karner rupe tăcerea despre România

Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, a spus, în prima reacție după ce a votat împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen, că este „supărat” că „s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spațiului de liberă circulație pe masă. Oficialul de la Viena a susținut în continuare teza celor 100.000 de migranți ilegali care au intrat pe teritoriul Austriei, deși a admis că cei mai mulți dintre aceștia pleacă mai departe în alte țări ale Uniunii Europene, scrie Der Standard.

De ce Austria s-a împotrivit aderării țării noastre la Schengen

Întrebat de jurnaliști cu ce au greșit România și Bulgaria, Gerhard Karner a făcut următoarea precizare: „Am votat împotriva admiterii Bulgariei și României în acest moment pentru că Schengen nu funcționează, altfel nu am avea 75.000 de imigranți neînregistrați în Austria. Și am sugerat amânarea aderării și votarea din nou în septembrie, de exemplu. După această fază poți spune: s-a întâmplat ceva, au urmat acțiunile măsurilor pe care Comisia UE le-a anunțat într-un prim pas? Procedurile pot aștepta, acțiunea este importantă”.

Ce neagă ministrul de Interne

Solicitat să comenteze dezamăgirea românilor după acest vot, Karner a spus că „și eu sunt supărat pe procedură, pentru că actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu s-a discutat că Schengen ar trebui extins. Și acum vine brusc, fără a pregăti populația pentru ceea ce va aduce această extindere: E mai multă siguranță? Sau există plusuri și minusuri să-ți asumi riscul?”. Șeful MAI al Austriei a negat că votul său are vreo legătură cu alegerile regionale din 29 ianuarie 2023.

Variantă de compromis pentru bulgari

Austria și Olanda au votat, joi, în consiliul JAI, împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Țările de Jos au precizat că nu se opun țării noastre, ci doar vecinilor bulgari. Deoarece sunt la pachet, olandezii au decis pentru amândouă.

Citește și Ce urmează după umilința dată de Austria. Planul României pentru Schengen

Bulgariei i s-a propus o variantă de compromis pentru intrarea în Schengen cu un calendar diferit de România: decuplarea dosarului celor două țări, idee pe care Sofia a respins-o.