Bugetul pentru 2023 a fost aprobat de Parlament. Câte voturi s-au înregistrat
Proiectul de buget pentru anul viitor este configurat pe o creştere economică de 2,8%, în condiţiile în care şocul economic provocat de pandemia de coronavirus este unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă. Deficitul bugetar este estimat la 68,3 miliarde de lei, asta înseamnă 4,4% din PIB.
Cum arată bugetul pentru 2023
Update 14 decembrie, ora 16.11. Parlamentul României a aprobat bugetul de stat pentru anul 2023. Au fost 251 de voturi pentru, 115 împotrivă și trei abțineri. Proiectul de buget pe 2023, propus de Ministerul Finanțelor, a fost configurat pe un cadru cu o creștere economică de 2,8% și un deficit bugetar de 4,4% din PIB. Premierul Nicolae Ciucă spune că „este un buget realist care vizează susținerea economiei și protejarea populației”.
Update 8 decembrie, ora 19.57. Legea bugetului de stat și cea a asigurărilor sociale de stat au fost aprobate de Guvern și vor fi trimise Parlamentului pentru vot. Executivul a dat undă verde pentru cinci acte normative care creează cadrul pentru finanțarea României în 2023, adică Ordonanța de măsuri fiscal-bugetare 2023, strategia fiscal-bugetară pentru 2023-2025, legea plafoanelor bugetare, legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Știrea inițială: Ministerul Finanțelor a publicat, marți seara, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023, care este configurat pe o creştere economică de 2,8%, iar cheltuielile destinate investiţiilor reprezintă 7,22% din PIB. Potrivit Guvernului, Produsul Intern Brut în preţuri curente este estimat la 1.552 miliarde de lei, față de 1.396 miliarde de lei în 2022.
Pe de altă parte, deficitul bugetar ESA este calculat la 4,4% din PIB, urmând ca acesta să ajungă la 2,9% în anul 2026, încadrându-se la sfârşitul orizontului de prognoză (anul 2024) în prevederile regulamentelor europene, respectiv 2,95% din PIB. Deficitul bugetar cash va atinge în anul 2024 valoarea de 2,95% din PIB, cu care se încadrează in regulamentele europene, se arată în documentul din Ministerul Finanțelor.
Creșteri și tăieri la ministere
Proiectul Legii bugetului de stat pe 2023 a fost publicat aseară. Sunt preconizate tăieri în șapte ministere, între care cel al Sănătății sau Muncii, în vreme ce alte 14 instituții guvernamentale primesc mai mulți bani. Campion este Ministerul Familiei, condus de Gabi Firea, pentru care este prevăzut un fond de șase ori mai mare decât în 2022.
Citește și Un europarlamentar român spulberă iluzia intrării în Schengen
Și Apărarea va avea un buget cu 52% mai mare în 2023. Ministerul Cercetării va primi cu 70% mai mulți bani, cel al Mediului, cu 76% comparativ cu 2022, în timp ce Serviciul de Telecomunicații Speciale va beneficia de o creștere de 62%. La polul opus se află Ministerul Energiei (buget cu 64% mai mic), Justiția va primi cu aproape 52% mai puțini bani, iar Sănătatea va pierde 6,3%.
Când va fi public bugetul de stat
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, spune că proiectul de buget de stat pe 2023 va fi public joi, după şedinţa Executivului. Oficialul liberal speră ca documentul să fie aprobat până în sărbători: „Bugetul va fi expus public cel mai probabil joi, după şedinţa Guvernului, ştiam că joi se va face. Construcţia bugetară în momentul de faţă cuprinde un procent al investiţiilor record pentru România, este anul în care practic ne propunem repornirea motoarelor economiei romîneşti, la capacitate maximă, după atâtea crize prin care am trecut în ultimii ani”.