Rusia și Ucraina au făcut schimb de 120 de prizonieri de război. 34 dintre ei au luptat la uzina din Mariupol
Autoritățile ucrainene și ruse au efectuat marți un nou schimb de 120 de prizonieri de război, în cadrul invaziei declanșate la 24 februarie din ordinul președintelui rus Vladimir Putin.
60 de prizonieri de război ucraineni au ajuns acasă
Andrei Yermak, consilier al președinției ucrainene, a detaliat că 60 de soldați ucraineni au fost eliberați în cursul zilei, dintre care 34 de „apărători ai Mariupolului”, potrivit agenției ucrainene de presă Ukrinform.
„Este cea mai bună veste într-o zi de sărbătoare, pentru că eroii trebuie să fie în viață. Forțele noastre armate luptă pentru acest lucru, inclusiv în bătălia pentru viață”, a spus el. Ucraina sărbătorește marți Ziua Forțelor Armate.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a confirmat eliberarea a 60 de soldați ruși reținuți în Ucraina și a subliniat că toți aceștia vor fi transferați cu avionul la Moscova „pentru a primi tratament și reabilitare în instituțiile medicale ale Ministerului Apărării”.
„Toți cei eliberați primesc tratamentul medical și asistența psihologică necesare”, a precizat el, după cum a relatat agenția rusă de presă Interfax. Acest schimb urmează unui altul care s-a materializat la 1 decembrie, în timp ce în noiembrie au fost înregistrate mai multe schimburi similare.
Anterior, unii dintre soldații ucraineni din Insula Șerpilor au fost eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri.
„Un alt schimb de prizonieri”, a declarat Andrey Yirmak, șeful biroului președintelui Zelenski.
„Am reușit să eliberăm 12 dintre oamenii noștri. Soldații care au apărat, în special, Mariupol, centrala nucleară de la Cernobîl și Insula Șerpilor se întorc acasă.”
12 soldați de pe Insula Șerpilor au fost recuperați
În imaginile postate pe internet, aproximativ 12 soldați pot fi văzuți mergând spre o dubă albă și spre ceea ce par a fi vehicule militare care îi așteaptă.
Soldații de pe Insula Șerpilor au devenit simboluri ale eroismului și rezistenței la scurt timp după ce au refuzat să se predea în fața amenințărilor venite de pe nava de război Moskva.
Când semnalele de la avanpostul strategic de pe insula strategică din Marea Neagră s-au oprit, s-a presupus că soldații au fost uciși. Ulterior, însă, s-a dovedit că cei 8 polițiști de frontieră, 50 de soldați și doi oameni de serviciu au supraviețuit și sunt prizonieri de război.
Unii au fost ulterior eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri în aprilie. Moscova și Kievul au efectuat în ultima vreme o serie de schimburi de prizonieri de război, ambele părți predând săptămâna 50 de prizonieri de război și acum 120.