06 dec. 2022 | 10:55

SUA: „Nu există niciun indiciu că situația femeilor iraniene se va îmbunătăți”

ULTIMA ORĂ
SUA: „Nu există niciun indiciu că situația femeilor iraniene se va îmbunătăți”

Nu există niciun indiciu că situația cu care se confruntă femeile iraniene se va îmbunătăți, au declarat luni SUA. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a făcut declarații privind felul în care liderii iranieni tratează fetele și femeile din Iran, spunând că nu se observă nicio îmbunătățire, în ciuda protestelor masive din țară, după moartea tinerei Masha Amini.

„Nu există dovezi că liderii iranieni tratează mai bine femeile”

„Din păcate, nu există nicio dovadă că liderii iranieni își îmbunătățesc modul în care tratează femeile și fetele sau că opresc violența pe care o exercită asupra protestatarilor pașnici”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Comentariile vin după ce procurorul general al Iranului a anunțat duminică că poliția morală a țării a fost desființată.

De trei luni, Iranul este cuprins de proteste antiguvernamentale. Acestea au fost declanșate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în septembrie, după ce a fost reținută de poliția morală pentru că nu ar fi purtat hijab-ul corespunzător.

Mulți comentatori sunt sceptici cu privire la faptul că poliția morală va fi desființată și subliniază că femeile vor fi în continuare obligate prin lege să poarte vălul.

Înaltul diplomat american Antony Blinken a declarat că rămâne de văzut dacă guvernul islamic al Iranului va „ține cont” de cererile poporului iranian.

Sub genericul „femei, viață, libertate”, protestele au fost declanșate inițial de moartea lui Amini și de codurile vestimentare islamice, care sunt profund nepopulare în rândul unor segmente largi ale societății, dar în curând s-au transformat într-o provocare mai largă la adresa guvernului iranian.

„Represiunea, utilizarea violenței, arestarea oamenilor… nu este un semn de forță, ci un semn de slăbiciune”, a declarat secretarul de stat american, în marja discuțiilor dintre UE și Washington.

Dacă este adevărat, desființarea Gasht-e-Ershad (poliția moralității) ar fi o concesie semnificativă din partea guvernului față de protestatari, deși mulți observatori iranieni se îndoiesc că acest lucru se va întâmpla în realitate.

Niciun alt oficial nu a confirmat remarcile procurorului general al Iranului.

Iranul, eliminat din Comisia ONU pentru femei?

La începutul lunii noiembrie, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a lansat o inițiativă pentru a elimina Iranul din Comisia ONU pentru femei.

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a reînnoit duminică acest apel.

Guvernul iranian „nu ar trebui” să facă parte dintr-un organism „responsabil cu promovarea egalității de gen și emanciparea femeilor”, a scris ea pe Twitter, cerând ca acesta să fie „înlăturat”.

O petiție publică care cere ca Iranul să fie eliminat din Comisia ONU pentru femei primise luni peste 165.000 de semnături.

Un vot privind retragerea Iranului din această comisie urmează să aibă loc săptămâna viitoare în cadrul Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite.

Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a acuzat Washingtonul că a împins Iranul afară „cu ajutorul unor țări europene”, o mișcare „ilegală” și „motivată politic”.