02 dec. 2022 | 14:07

„O descoperire excepțională”, veche de 1000 de ani. Huaca Pintada are 30 de metri lungime și a fost găsită întâmplător VIDEO

ACTUALITATE
„O descoperire excepțională”, veche de 1000 de ani. Huaca Pintada are 30 de metri lungime și a fost găsită întâmplător VIDEO

După patru ani de căutări, o echipă de studenți arheologi din nordul Peru a făcut o descoperire incredibilă.

Aflată într-un sat din Lambayeque, excavatorii conduși de arheologul elvețian Sam Ghavami, au găsit o pictură murală veche de 1000 de ani, cunoscută sub numele de Huaca Pintada, pierdută de mult timp.

Fresca pre-hispanică de 30 de metri lungime prezintă scene mitice, inclusiv o zeitate asemănătoare unei păsări înconjurată de războinici, în culori albastre, maro, roșii, albe și galben muștar, care s-au păstrat extrem de bine.

„Este o descoperire excepțională, în primul rând pentru că este rar să se dezgroape picturi murale de o asemenea calitate în arheologia precolumbiană”, a declarat Ghavami, de la Universitatea din Fribourg.

Imaginile pictate „par să fie inspirate de ideea unei ierarhii sacre construite în jurul unui cult al strămoșilor și a legăturilor lor intime cu forțele naturii”, a adăugat el.

Pictura a fost descoperită în 1916

Existența picturii murale a devenit cunoscută în 1916, prin intermediul unei serii de fotografii alb-negru realizate de etnologul german Hans Heinrich Brüning, care locuia în Peru când a auzit de acest sit după ce vânătorii de comori au încercat să îl jefuiască, dar nu au găsit nimic de valoare.

Pe măsură ce anii au trecut, frunzișul gros a pus stăpânire pe ele și nimeni nu a mai încercat să caute picturile până când acest lucru i-a trezit interesul lui Ghavami, care a plecat în căutarea frescei demult pierdute.

Cu toate acestea, mai întâi a avut de dus o lungă bătălie pentru a obține permisiunea familiei care deținea terenul pe care a fost găsită pictura murală.

În total, lui Ghavami și echipei sale le-a luat patru ani pentru a găsi legendara pictură rupestră.

Săpătura a fost descrisă ca fiind una dintre „cele mai interesante și importante descoperiri din ultimii ani”.

„Este o descoperire excepțională, în primul rând, pentru că este rar să se dezgroape picturi murale de o asemenea calitate în arheologia precolumbiană”, explică Ghavami.

În afară de starea sa excelentă, pictura murală oferă, de asemenea, dovezi pentru dezvoltarea și evoluția unui fenomen cultural străvechi din Peru. Într-adevăr, se crede că fresca face parte din templul Huaca Pintada, care a aparținut civilizației Moche, care a înflorit între secolele I și VIII, scrie Euronews.

Cu toate acestea, descoperirea arată, de asemenea, un amestec de stiluri și elemente ale două culturi preincaice: Moche și Lambayeque, care au trăit pe coasta de nord a Peru între 900 și 1350 d.Hr.

Ghavami a declarat că descifrarea mesajului picturii murale va face parte din cercetările sale despre schimbările socioculturale care au avut loc în Lambayeque. Dar el crede că „ar putea fi interpretată ca o imagine metaforică a ordinii politice și religioase a vechilor locuitori ai regiunii”.

În prezent, situl a fost acoperit pentru conservare. Probabil că va fi restaurat la vechea sa glorie și, în cele din urmă, va fi deschis publicului.