Un politician pro-rus, numit șeful spionajului în Serbia. A vizitat Rusia anul acesta și a condamnat sancțiunile
Guvernul Serbiei a numit joi un politician pro-rus convins în funcția de șef al serviciului de spionaj al statului balcanic.
Șeful spionajului din Serbia este un politician pro-rus
Aleksandar Vulin, care a fost ministru de interne al Serbiei în guvernul precedent și a deținut portofoliul Ministerului Apărării înainte de acesta, va prelua funcția de director al BIA, agenția de informații a Serbiei, a anunțat guvernul într-o declarație.
În calitate de ministru de interne al Serbiei, Vulin a vizitat Moscova în august, o vizită rară a unui oficial de stat european care a subliniat refuzul Belgradului de a se alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina.
El i-a spus atunci ministrului rus de externe Serghei Lavrov că „Serbia este singurul stat din Europa care nu a introdus sancțiuni și nu a făcut parte din isteria antirusească”.
Serbia, care dorește în mod oficial să devină membră a Uniunii Europene, se îndepărtează de ani de zile de calea sa către UE și se apropie de aliatul tradițional slav Rusia, precum și de China.
Vulin, considerat „omul Moscovei”
Vulin este considerat „omul Moscovei” în cadrul conducerii sârbe. Numirea sa într-o funcție atât de sensibilă în domeniul serviciilor de informații este văzută ca un alt afront la adresa Occidentului și a apelurilor acestuia ca Serbia să își alinieze politicile externe la UE dacă dorește cu adevărat să adere la blocul comunitar.
Numirea a scandalizat opoziția pro-occidentală din Serbia.
Numirea „va opri complet” cooperarea BIA cu agențiile de securitate occidentale și va contribui la „izolarea internațională suplimentară a Serbiei”, a declarat într-o declarație partidul de opoziție PSG.
Acesta a subliniat că Vulin „susține în mod deschis poziții pro-(Vladimir) Putin” și a apreciat că numirea desemnează Serbia „ca fiind singurul aliat al Rusiei în Europa”.
Vulin a declarat că Serbia ar trebui să renunțe la obiectivul său de aderare la UE și să se îndrepte în schimb către Moscova, criticând adesea statele vecine Serbiei și pe liderii acestora și numindu-i în mod disprețuitor. I s-a interzis accesul în Croația, țară membră a UE.
Anul trecut, Vulin ar fi creat un „grup de lucru” împreună cu Nikolai Patrușev, puternicul secretar al Consiliului de Securitate al Kremlinului, pentru a lupta împotriva „revoluțiilor de culoare” – o serie de proteste în masă care au dus uneori la răsturnarea unor regimuri autocratice, în special în Orientul Mijlociu și Asia.