04 dec. 2022 | 07:25

Legătura ciudată dintre fake news și jocurile video: creatorii Arma vin cu un avertisment important

ACTUALITATE
Legătura ciudată dintre fake news și jocurile video: creatorii Arma vin cu un avertisment important

La începutul acestui an, videoclipurile cu invazia rusă a Ucrainei au fost văzute de peste 110.000 de persoane și partajate de 25.000 de ori, înainte de a fi scoase offline – pentru că nu erau de fapt clipuri ale invaziei.

În schimb, erau videoclipuri de joc preluate de pe simulatorul militar al lui Bohemia Interactive, Arma 3. Nu a fost prima dată când s-au întâmplat astfel de lucruri și, se pare, Bohemia a avut destul, pentru că a publicat un explicator menit să ajute oamenii să descopere falsurile din lucru real.

„Deși este măgulitor faptul că Arma 3 simulează conflictele de război moderne într-un mod atât de realist, cu siguranță nu suntem mulțumiți că poate fi confundat cu imagini de luptă din viața reală și folosit ca propagandă de război”, a spus managerul de relații publice Pavel Křižka.

„S-a întâmplat în trecut (videoclipurile Arma 3 ar fi prezentat conflicte în Afganistan, Siria, Palestina și chiar între India și Pakistan), dar în prezent acest conținut a câștigat tracțiune în ceea ce privește conflictul actual din Ucraina.

„Am încercat să luptăm împotriva unui astfel de conținut, semnalând aceste videoclipuri furnizorilor de platforme (FB, YT, TW, IG etc.), dar este foarte ineficient. Cu fiecare videoclip eliminat, încă 10 sunt încărcate în fiecare zi. Am găsit Cel mai bun mod de a rezolva acest lucru este cooperarea activă cu instituțiile media de top și verificatorii de fapte (cum ar fi AFP, Reuters și alții), care au o mai bună acoperire și capacitatea de a lupta eficient împotriva răspândirii știrilor false.”

Mai multe videoclipuri despre invazia Ucrainei

În octombrie, de exemplu, un videoclip care pretinde că arată o lovitură cu rachete ucrainene asupra tancurilor rusești s-a dovedit a fi, de asemenea, falsă.

Dar, așa cum a spus Křižka, se întâmplă de mult timp. În septembrie 2021, de exemplu, un canal de știri indian a folosit filmări din Arma 3 pentru a susține că Pakistanul a bombardat Afganistanul, iar în mai a acelui an un videoclip care se pretindea a fi apărarea antiaeriană a Israelului s-a descoperit rapid că provine de la Arma 3.

În septembrie 2018, mass-media de stat rusă a difuzat un clip cu Arma 3 despre care a arătat că o aeronavă rusă Su-25 efectuează lovituri împotriva unui convoi militar. Fenomenul este destul de comun încât există o întreagă secțiune dedicată acestuia pe pagina Wikipedia a Arma 3.

Arma fiind unul dintre cele mai modificabile jocuri din gen poate fi unul dintre cei care contribuie la această problemă de filmare falsificată. Secțiunea Steam Workshop a Arma 3 este plină de produse cosmetice ucrainene și rusești, modele și scenarii care descriu conflictul, toate descărcabile gratuit. Desigur, acel material creat de jucători se află alături de orice, de la activele neoficiale Star Wars și T-Rex importabile până la modurile Warhammer Fantasy.

Cum poți distinge videoclipurile Arma 3 de filmările reale de luptă?

Boemia are câteva sfaturi:

  • Rezoluție foarte scăzută – Chiar și smartphone-urile vechi au capacitatea de a oferi videoclipuri la calitate HD. Videoclipurile false sunt de obicei de o calitate mult mai scăzută și sunt pixelate și neclare intenționat pentru a ascunde faptul că sunt preluate dintr-un joc video.
  • Cameră tremurătoare – Pentru a adăuga un efect dramatic, aceste videoclipuri nu sunt adesea capturate în joc. Autorii filmează un ecran de computer cu jocul rulând la calitate scăzută și cu o tremurare exagerată a camerei.
  • Adesea are loc în întuneric / noaptea – Imaginile sunt adesea întunecate pentru a ascunde nivelul insuficient de detaliu al scenei jocului video.
  • De cele mai multe ori fără sunet – Efectele sonore din joc se disting adesea de realitate.
  • Nu prezintă oameni în mișcare – În timp ce jocul poate simula mișcarea vehiculelor militare într-un mod relativ realist, capturarea oamenilor cu aspect natural în mișcare este încă foarte dificilă, chiar și pentru cel mai modern dintre jocuri.
  • Elemente de afișare Heads Up (HUD) vizibile – Uneori sunt vizibile interfețele de utilizator ale jocului, cum ar fi selecția armelor, contoarele de muniție, starea vehiculului, mesajele din joc etc. Acestea apar de obicei la margini sau în colțurile filmării.
  • Efecte nenaturale ale particulelor – Chiar și cele mai moderne jocuri au o problemă în a descrie în mod natural exploziile, fumul, focul și praful, precum și modul în care sunt afectate de condițiile de mediu. Căutați în special nori ciudat separat.
  • Vehicule, uniforme, echipamente nerealiste – Persoanele cu cunoștințe avansate de echipamente militare pot recunoaște utilizarea unor active militare nerealiste pentru un anumit conflict. De exemplu, într-un videoclip fals răspândit pe scară largă, sistemul american de apărare aeriană C-RAM doboară un avion american de atac la sol A-10. Unitățile pot afișa, de asemenea, însemne neautentice, camuflaj etc.

Studioul le-a cerut, de asemenea, jucătorilor Arma 3 să își facă partea lor pentru a combate dezinformarea utilizând „în mod responsabil” filmările Arma 3.

„Când distribuiți astfel de materiale, vă rugăm să vă abțineți de la a folosi titluri video „clickbait” și să spuneți întotdeauna clar că videoclipul provine dintr-un joc video și nu descrie evenimente din viața reală”, a spus studioul.

„Am văzut mulți jucători Arma subliniind imagini identificate eronat, ceea ce îi ajută pe spectatori să înțeleagă ceea ce văd.”